Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της Κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός για το 2015 είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να βγούμε από το μνημόνιο την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι “δεν είναι αυτή η εικόνα που εμείς έχουμε μπροστά μας”.
“Δεν είναι αυτή η εικόνα, που εμείς θα θέλαμε και δυστυχώς, δεν είναι η πραγματική εικόνα αυτή που παρουσιάζει η Κυβέρνηση”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Επίσης είπε ότι “καμία χώρα στον κόσμο δεν κατάφερε να βγει από ύφεση μόνο με πολιτικές λιτότητας και η Κύπρος δεν πρόκειται να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα” και πρόσθεσε ότι “είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, που το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ δηλώνει ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της κυπριακής οικονομίας, επιμένει ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, έτσι ώστε να βελτιώσουμε πρόνοιες του, που είναι καταφανώς προβληματικές και επιδεινώνουν τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “καλώς ή κακώς, το μνημόνιο, έλυσε το πρόβλημα των αυξανόμενων δαπανών και είχαμε ως αποτέλεσμα κάποιες θετικές εξελίξεις, τις οποίες εμείς σημειώνουμε και σε καμία περίπτωση δεν αγνοούμε”.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας σήμερα δεν έχει να κάνει τόσο με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά “με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ως αποτέλεσμα των δραματικών γεγονότων του Μαρτίου του 2013” και πρόσθεσε ότι “στην Κύπρο επιβλήθηκε η λύση του `κουρέματος` που δεν επιβλήθηκε σε καμία άλλη χώρα, που ζήτησε στήριξη από το Μηχανισμό Στήριξης” και “αυτό δημιούργησε τεράστια προβλήματα, τεράστιες `τρύπες` στην κυπριακή οικονομία”.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “τα δεδομένα δεν δικαιολογούν το χαρακτηρισμό, για `πρωταθλητές των μνημονίων` γιατί εάν κάποιος συγκρίνει τις τότε προβλέψεις της Τρόικας και της Κυβέρνησης με τις σημερινές προβλέψεις, διαπιστώνεται ότι σε σημαντικούς τομείς έχουμε επιδείνωση των δημοσιονομικών δεικτών της κυπριακής οικονομίας”.
Ως παράδειγμα, ο κ. Παπαδόπουλος έφερε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 -στις αρχές του Προγράμματος- πέρα του 1% και ανέφερε ότι “σήμερα, μιλάμε για μία οριακή ανάπτυξη για το 2015 της τάξης του 0,4%”.
Ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ στις αρχές του Προγράμματος προέβλεπε ότι για το 2015 το έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 2,10% του ΑΕΠ και “σήμερα μιλά για έλλειμμα άνω του 4%” και πρόσθεσε ότι “το έλλειμμα του 2015, με άλλα λόγια, έχει διπλασιαστεί στις προβλέψεις του ΔΝΤ”.
Σε ό,τι αφορά τη διαφορετική μεθοδολογία, που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “πρέπει να συγκρίνουμε όμοια πράγματα”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να συγκρίνουμε τι ήταν οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τότε, και ποιες είναι οι προβλέψεις σήμερα με την ίδια μεθοδολογία για να διαπιστώσουμε κατά πόσον είναι θετικές οι εξελίξεις ή είναι εξελίξεις προς το χειρότερο”.
“Αν συγκριθούν τα δεδομένα, με την ίδια μεθοδολογία, όχι με τη νέα μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο Υπουργός Οικονομικών, έχουμε επιδείνωση των προβλέψεων και των εκτιμήσεων της κυπριακής οικονομίας”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “πόσο μάλλον, όταν υπολογίζει η Κυβέρνηση ότι θα έχουμε επιπρόσθετα έσοδα το 2015 της τάξης του 1,5 δις ευρώ με έναν ρυθμό ανάπτυξης –που αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις- θα ξεπερνά μόλις το 0,4%”.
Είπε ακόμη ότι η ανεργία συνεχίζει να παρουσιάζει το αρνητικό της πρόσωπο και ότι το 2012 χάθηκαν 13.000 θέσεις εργασίας, το 2013 χάθηκαν 20.000 θέσεις εργασίας και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014, χάθηκαν 4.500 θέσεις εργασίας.
Ανέφερε επίσης ότι στον τραπεζικό τομέα “έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ιστορία των τραπεζών”, καθώς “ένα στα δύο δάνεια δεν εξυπηρετείται”, ενώ διερωτήθηκε “γιατί οι μισοί συμπολίτες μας σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις”.
“Επειδή, στην Κύπρο, αντί να στηρίξουν με χρήματα τις τράπεζες μας, μας πήραν τα δικά μας χρήματα για να στηρίξουν τράπεζες σε άλλες χώρες”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό ακριβώς, το ΔΗΚΟ επιμένει ότι “το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία, είναι η διαχείριση της τραπεζικής κρίσης”.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, “οι `τρύπες` στον τραπεζικό τομέα δεν πρόκειται να γεμίσουν με τις εκποιήσεις”, αλλά αντίθετα, όπως είπε, “οι μαζικές εκποιήσεις, εμείς προβλέπουμε και εκτιμούμε ότι θα επιδεινώσουν την ύφεση”.
“Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, δεν θα επιτύχουν οι προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι απουσιάζουν τα ουσιαστικά αναπτυξιακά μέτρα και δαπάνες από τον Προϋπολογισμό του 2015”, κατέληξε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι “βλέπουμε με ικανοποίηση μια πορεία διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών και αποκατάστασης ισορροπιών”, προσθέτοντας ότι “η Κύπρος, από το όριο της απόλυτης χρεοκοπίας, το 2012, φτάνει τώρα να ικανοποιεί τους ευρωπαϊκούς δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας”.
“Αν κάποιος πει ότι αυτό δεν λέει τίποτα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τότε θα πρέπει να πούμε και την άλλη μισή αλήθεια, ότι δηλαδή αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι “διαπιστώνουμε μια μέχρι τώρα επιτυχημένη άσκηση” που αντανακλάται στον περιορισμό του μέσου κόστους του δημόσιου δανεισμού της Κύπρου, σε 2,9%, αλλά και στη μείωση της απόδοσης του κρατικού ομολόγου λήξης 2020 από 16% που ήταν τον Απρίλιο 2012, σε περίπου 5% τον Οκτώβριο 2014”, χρεώνοντας έτσι “πολύ λιγότερο τις επόμενες γενιές”.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, όσο και αν η αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπεται για το 2015 είναι περιορισμένη (της τάξης του 0,5%), είναι η πρώτη που σημειώνεται στην Κύπρο θετικός ρυθμός του ΑΕΠ από το 2011”.
“Εφόσον διατηρήσουμε σταθερή την πορεία, προοιωνίζει ταχύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και δημιουργία θέσεων εργασίας που θα επιτρέψουν να περιορίσουμε την πληγή της ανεργίας”, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών “δείχνει την πορεία της χώρας έξω από το Μνημόνιο και, κυρίως, την πορεία έξω από την κρίση”, αλλά και με “ποιο τρόπο θα μπορέσει η Πολιτεία να ανταποδώσει καρπούς για τις οικονομικές θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες αυτής της χώρας”.
Αναφέροντας ότι “αυτές οι θετικές επιδόσεις δεν πρέπει να μας κάνουν να επαναπαυθούμε”, ο κ. Προδρόμου είπε ότι “χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση, καθώς και συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που μένει ακόμα να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση”.
“Η πρόνοια του Υπουργού Οικονομικών να καταθέσει φέτος για πρώτη φορά και `Έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων` κρίνεται πολύ θετική και θεωρείται ως απόδειξη ότι η Κυβέρνηση έχει επίγνωση των δυσκολιών που εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που αναδεικνύει προκλήσεις και πιθανούς κινδύνους που πρέπει να αποφύγουμε”, πρόσθεσε.
Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί υψίστης σημασίας να υπάρχουν σε ένα προϋπολογισμό τρία βασικά στοιχεία και πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός πρέπει να είναι νοικοκυρεμένος αλλά παράλληλα να προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή όπως ανέφερε και από τον Προϋπολογισμό του 2015 πρώτιστα απουσιάζει η κοινωνική ευαισθησία, αφού οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Πρόσθεσε ότι είναι αντιαναπτυξιακός, αφού οι δαπάνες για την ανάπτυξη είναι ανύπαρκτες και ακολουθούν την ίδια πορεία μείωσης με τον περσινό προϋπολογισμό, ενώ εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί ως βασικό στοιχείο του προϋπολογισμού είναι ότι συνεχίζει και επιβάλλει και για το 2015 την πολιτική της λιτότητας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να αποδείξει, εκείνο που δεν αποδεικνύεται, ότι δια της λιτότητας μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη.
“Ο κόσμος, η κυπριακή κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι ζουν στο πετσί τους καθημερινά τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης, η οποία θα συνεχιστεί το 2014, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις οι οποίες λένε για μια αναιμική ανάπτυξη 0,4% για το 2015”, συνέχισε.
Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι τα μεγέθη που αφορούν στην ανεργία παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με μιαν ελαφρά μείωση, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση, δυστυχώς στη μείωση των ανέργων (350 με 400 άτομα) δεν υπολογίζει τη φυγή αρκετών κοινοτικών που είναι βασικό στοιχείο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη για αυτό το ΑΚΕΛ ζήτησε στοιχεία που να αφορούν αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων.
Πρόσθεσε πως οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών, σε σχέση με τις επενδύσεις είτε αφορούν ξένα κεφάλαια, είτε είναι επενδύσεις από το ίδιο το κράτος στην κυπριακή οικονομία τη στιγμή που ο τραπεζικός τομέας αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, δεν υπάρχουν κεφάλαια και δεν δίνονται δάνεια, δεν είναι ικανοποιητικές.
Περαιτέρω είπε ότι δεν προστέθηκαν νέα έργα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται κάποια έργα που ήδη άρχισαν, προσθέτοντας ότι αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι έξοδος από την ύφεση μπορεί υπάρξει μόνο αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να επενδύσει στην ανάπτυξη.
“Δεν διαπιστώσαμε να υπάρχουν οι όποιοι σχεδιασμοί, ένα σχέδιο βήτα, δηλαδή ένας σχεδιασμός αντιμετώπισης κρισιακών φαινομένων”, συνέχισε αναφέροντας ότι “έχουμε τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα που είναι υπαρκτά, τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τις αρνητικές εκτιμήσεις του ΚΟΤ για τον τουρισμό το 2015, υπάρχει η αναστάτωση και ο πόλεμος στην περιοχή μας και φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα στις Κυπριακές Αερογραμμές που πιθανόν να επιδεινώσουν τις προοπτικές του τουρισμού το 2015 και αναμέναμε ένα σχέδιο βήτα”.
Ο κ. Ευαγόρου είπε ακόμη ότι όπως είναι ο Προϋπολογισμός χωρίς επενδύσεις στην ανάπτυξη, χωρίς ξένες επενδύσεις στην οικονομία, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, είναι χωρίς όραμα και δεν οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία σε έξοδο από την ύφεση και την κρίση.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι “πέρα από τον ισολογιστικό του χαρακτήρα, ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στη βάση αυτή θα πρέπει να κριθεί”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν μεγάλα ανοικτά ζητήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να τα διαχειριστεί και να δρομολογήσει λύσεις”, όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τα δημοσιονομικά, η ύφεση, η έλλειψη ανάπτυξης, η ανεργία, τα κοινωνικά προβλήματα και οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Ανέφερε ότι “τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της διαχείρισης των πιο πάνω προβλημάτων από την κυβέρνηση είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων και έξω και από τις εξαγγελίες της ίδιας της κυβέρνησης” και πρόσθεσε ότι “η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης όπως και ο προϋπολογισμός για το 2015 κινούνται μονοδιάστατα με αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων που επιβάλλει η Τρόικα”.
Είπε ακόμη ότι “είναι ένας προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας και ύφεσης, χωρίς τον αναγκαίο αναπτυξιακό χαρακτήρα και χωρίς να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα του τόπου” και πρόσθεσε ότι “μπορεί ο προϋπολογισμός να ικανοποιεί την Τρόικα, δεν ικανοποιεί όμως τις πιεστικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας”.
Αναφέρθηκε στα “άμεσα τρέχοντα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως το θέμα των εκποιήσεων, τις αποκρατικοποιήσεις, το ΓΕΣΥ, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων ομάδων του λαού και είπε ότι “η ΕΔΕΚ έχει εδώ και καιρό καταθέσει πρόταση για συλλογικότερη διαχείριση των ζητημάτων αυτών, μέσα από την επιβαλλόμενη υπό τις περιστάσεις εθνική συνεννόηση” και “το ίδιο ισχύει και για τον Προϋπολογισμό”.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι με “την έναρξη της συζήτησης για τους Προϋπολογισμούς παρέχεται η ευκαιρία να δούμε συλλογικά τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, δύο χρόνια μετά το μνημόνιο”.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξετασθούν τρόποι βελτίωσης του μνημονίου και παράλληλες δράσεις οι οποίες να στοχεύουν στην πραγματική στήριξη της οικονομίας και τους ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν τις μικρές επιχειρήσεις και τους ανέργους που αναζητούν εργασία.
Κατά τον κ. Συλλούρη για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται η υιοθέτηση σωστών κινήτρων, σωστών επενδυτικών πολιτικών, μείωση της γραφειοκρατίας, μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και με νέες επενδύσεις.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι “η εικόνα που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης σήμερα στη Βουλή αντιστοιχεί σε περιορισμό της ύφεσης και της ανεργίας και σε μια συγκράτηση των επιπτώσεων”, προσθέτοντας ότι “οι αριθμοί παρουσιάζουν βελτίωση”, αλλά “και πάλιν δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια”.
Ανέφερε ότι στις στατιστικές για την ανεργία δεν περιλαμβάνεται η μετανάστευση ή η παραμονή Κυπρίων – ιδιαίτερα νέων επιστημόνων – για εργασία στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάζεται δήθεν αύξησης, όπως είπε, “στο λιανικό εμπόριο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου βρίσκονται στα όρια της καταστροφής”.
Είπε ακόμη ότι σε σχέση με το δείκτη του πληθωρισμού “παρουσιάζεται ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία αύξηση των τιμών καταναλωτικών αγαθών μέσα στο 2014 γεγονός που δεν είναι βέβαια αλήθεια στην πράξη” και πρόσθεσε ότι “στις στατιστικές του Υπουργού παρουσιάζεται να έχουν μειωθεί οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των καυσίμων μέσα στο 2014”.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι δεν βλέπουν στον προϋπολογισμό “να επιχειρείται στροφή στην Πράσινη και Γαλάζια ανάπτυξη, στην καινοτομία και τη νέα τεχνολογία” και πρόσθεσε ότι αυτός “χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητες μη ελαστικές δαπάνες, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκή στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε ή ανάδειξε η οικονομική κρίση”.
Τέλος, ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι επί των ημερών των προηγούμενων Κυβερνήσεων είχαν “προειδοποιήσει – μάταια – όταν πανηγύριζαν για τους στατιστικούς δείκτες της οικονομίας και χαίρονταν για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας” και “το αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση της οικονομίας και η επιδείνωση πλέον και των αριθμών που αντανακλούν τη δυστυχία και την ανέχεια, που προκάλεσαν τα λάθη και οι εγκληματικές παραλείψεις της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας”.