Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ για τις προγραμματικές δηλώσεις

Όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρονται σήμερα στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Το πρακτορείο Reuters γράφει: «Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει παράταση του μνημονίου, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του σε μια τροχιά σύγκρουσης».

Μάλιστα όπως σημειώνει το πρακτορείο η σύγκρουση θα γίνει στο Eurogroup της Πέμπτης.

Ο βρετανικός Guardian σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βάζει ως προτεραιότητα τους ανέργους αντί για τις πιστωτές.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε τις προγραμματικές του ανακοινώσεις σε ένα θαρραλέο διάγγελμα που έθεσε ως προτεραιότητα τους ανέργους και τους φτωχούς πάνω από τους διεθνείς πιστωτές που έχουν δανείσει τη χώρα πάνω από 300 δις δολάρια», σημειώνει η ανταποκρίτρια της Guardian.

Το CNN τονίζει στην άρνηση του Aλέξη Τσίπρα να ζητήσει παράταση του Μνημονίου «Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητάει μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο όταν μια καλύτερη συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες», αναφέρει.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο», καταγράφοντας μέρος των εξαγγελιών του στη Βουλή και σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η επόμενη αναμέτρηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα αντιμετωπίσει τους 18 ομολόγους του της ευρωζώνης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση».

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι «βέβαιος πως η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αυτό που δεν θα διαπραγματευτούμε», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι η ιστορία και η αξιοπρέπεια του λαού μας».

Η WSJ κάνει αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι».

Η New York Times τονίζουν ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο κ Τσίπρας είπε πως η επέκταση του προγράμματος διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την συνέχιση των λαθών και της καταστροφής του παρελθόντος».

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζεται το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού ότι ««έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».

Στα γερμανικά μέσα, έντονη είναι η δυσαρέσκεια από την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, καθώς το περιοδικό Spiegel αναφέρει πως ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει αποτύχει και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ζητήσει επέκταση του ελληνικού προγράμματος γιατί, όπως είπε, «δεν μπορεί να ζητήσει επέκταση σε ένα λάθος».

«Κρατάμε τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας μας και αυτές δεν είναι διαπραγματεύσιμες», γράφει η Bild, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μέχρι και 15 δισ. ευρώ» έχει τίτλο το άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας θέλει την χώρα μας να επείγεται να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές εντός 15 ημερών.