”Τηρήσαμε μια συνεπή και υπεύθυνη στάση” απέναντι στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία “τήρησε μια συνεπή και υπεύθυνη στάση” κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία και της συζήτησης του θέματος στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, σημειώνοντας “την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και διατήρησης ανοικτών καναλιών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας” και επισημαίνοντας ότι “η πολιτική κυρώσεων θα πρέπει να χρησιμοποιείται λελογισμένα και με φειδώ”.

Σε δήλωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι “η Κύπρος υποστήριξε κατ` επανάληψη ότι κανένα περιοριστικό μέτρο δεν πρέπει να αποβαίνει κατά ουσιαστικό τρόπο εις βάρος της οικονομίας ενός κράτους μέλους και κυρίως εις βάρος ενός κράτους μέλους που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης”.

“Με την επιδείνωση της κρίσης και την κατάρριψη του πολιτικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, διάχυτη ήταν η πρόθεση των κρατών μελών, ακόμα και εκείνων που είχαν προηγουμένως επιφυλάξεις, να προχωρήσουν σε κυρώσεις κάτω από την τρίτη φάση, που αφορά τομεακές κυρώσεις. Ειδικότερα, το υφιστάμενο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, τον περιορισμό της δυνατότητας άντλησης νέου κεφαλαίου για συγκεκριμένους μεγάλους κρατικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με έδρα την Ρωσία, τον περιορισμό νέας αγοράς και νέας πώλησης οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού από και προς τη Ρωσία, την παροχή αγαθών διττής χρήσης για στρατιωτικούς τελικούς αποδέκτες καθώς και την παροχή ορισμένων ευαίσθητων τεχνολογιών στη Ρωσία όπως για τη βιομηχανία πετρελαίου”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “για την προστασία της κυπριακής οικονομίας, πέραν των επανειλημμένων παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια της ΕΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε συντονιστικό ρόλο και από κοινού με τα Υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και με ειδικούς συμβούλους, παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς το χειρισμό του θέματος από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στην ΕΕ”.

“Σαν αποτέλεσμα, από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί δεν επηρεάζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου, όπως ούτε και τα ρωσικά θυγατρικά τραπεζικά ιδρύματα με έδρα την ΕΕ και συνεπώς την Κύπρο”, σημειώνει.

Επίσης, επισημαίνει ότι “στον τομέα της Άμυνας δεν επηρεάζονται ισχύοντα συμβόλαια και θέματα ανταλλακτικών και συντήρησης” και ότι “τα άλλα περιοριστικά μέτρα δεν επηρεάζουν σημαντικά την Κύπρο”.

“Η Κύπρος επισήμανε την ανάγκη και πέτυχε τη συμπερίληψη ασφαλιστικών δικλείδων, υπό τη μορφή ρήτρας αναθεώρησης καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και των επιπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν στα κράτη μέλη από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN). Σε καμία περίπτωση επίσης δεν θα ισχύσει η αρχή της αναδρομικότητας”, καταλήγει η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών.