«Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης για το Κυπριακό» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή που είχε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα κοινού ενδιαφέροντος εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για αναπτυξιακές δράσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την πρώτη προεδρία της ΕΕ που ασκείαι απο την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ο κ Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη, ενώ αναφερόμενος στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “η εκμετάλλευση της ΑΟΖ συνιστά απαράγραπτο κυριαρχικό της δικαίωμα με τη Λευκωσία να προχωρά με επιτυχία στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασιών”.
Απο την πλευά του ο κ Χριστόφιας υποστήριξε οτι”η ανεξαρτησία μας υποφέρει από την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων και δίνουμε μία μάχη για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι για τα ζητήματα αυτά υπήρξε συμφωνία με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο μίας λύσης που θα βασίζεται σε ομοσπονδιακό κράτος, όμως ο σημερινός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου προωθεί τη λύση των δύο κρατών και αυτό «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εγκαταλείψει την «απαράδεκτη, αδιάλλακτη πολιτική, η οποία οδηγεί σε δύο κράτη», χαρακτηρίζοντας τον Ντερβίς Έρογλου «πολιτικό παιδί του Ραούφ Ντενκτάς, του ‘πατέρα’ της διχοτόμησης της Κύπρου».
Επιπλέον, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κύπρο τόσο όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού όσο και για την προσπάθεια εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου.
«Σε μία επανενωμένη Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, έχουν μόνο να κερδίσουν από την εκμετάλλευση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου, αλλά με την προϋπόθεση του τερματισμού της κατοχής, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων και τη δημιουργία ενός κράτους κυπριακού για τους Κύπριους» κατέληξε ο προεδρος της Κύπρου.