Στα πρόθυρα κοινωνικής αναταραχής η Αϊτή μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ ξημερώματα χθες στην οικία του, μπροστά στα μάτια της συζύγου του και των τριών παιδιών τους.
Η ηγεσία της χώρας ζητά τη κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ από ξένους επαγγελματίες μισθοφόρους, όπως αναφέρει το CNN.
«Δεν είναι πράκτορες της αμερικανικής κυβέρνησης και της Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA)», δήλωσε ο Μποκίτ Έντμοντ, πρέσβης της Αϊτής στις ΗΠΑ.
«Μπορεί να είναι ξένοι. Επειδή στα βίντεο φαινόταν ότι οι δράστες μιλούσαν Ισπανικά και μιλούν Αγγλικά. Παρίσταναν ότι ήταν οι πράκτορες της DEA. Γνωρίζουμε ότι είναι ψευδές επειδή ήθελαν απλώς να καλύψουν τη φρικτή πράξη. Οι ξένοι μισθοφόροι, όμως, μπορούν να πληρωθούν από οποιονδήποτε. Έτσι, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εντοπίσουμε αυτούς τους δολοφόνους και να βεβαιωθούμε ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη επειδή δεν πρόκειται για έναν απλό πολίτη, έχει δολοφονηθεί ο πρόεδρος της χώρας».
Eκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να δηλώσει ότι είναι απολύτως ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι ήταν Αμερικανοί πράκτορες της DEA αυτοί που δολοφόνησαν τον πρόεδρο της Αιτής.
Ο 53χρονος πρόεδρος Μόιζ έπεσε νεκρός από τα πυρά τεσσάρων βαριά οπλισμένων δραστών που μιλούσαν αγγλικά και ισπανικά. Πυροβόλησαν και τη σύζυγο του Μοΐζ, Μαρτίν, τραυματίζοντάς τη σοβαρά. Οι δράστες σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά ενώ οι αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις δύο υπόπτων.
Η σύζυγος του αδικοχαμένου προέδρου διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Μαϊάμι και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς της, είναι σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Τα τρία παιδιά του ζευγαριού δεν τραυματίστηκαν, όπως μεταδίδει το CNN.
Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Κλοντ Ζοζέφ που ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και να κινητοποιήσει τον στρατό.
«Μόλις προήδρευσα εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου, και αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση πολιορκίας σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Ζοζέφ.
Όπως αναφέρει σε CBS, η πρεσβεία της Αιτής στην Ουάσινγκτον αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο Μοΐζ δολοφονήθηκε σε μία καλά συντονισμένη επίθεση από άρτια εκπαιδευμένους και βαριά οπλισμένους δράστες.
Ο πρέσβης της Αϊτής στις ΗΠΑ, Μποσίντ Έντμοντ, δήλωσε ότι η επίθεση στο 53χρονο Μόιζ πραγματοποιήθηκε από «καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες κομάντο» και «ξένους μισθοφόρους» που μεταμφιέστηκαν ως πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA).
Η υπηρεσία αυτή έχει γραφείο στην πρωτεύουσα της Αϊτής για να βοηθήσει την κυβέρνηση στο πρόγραμμα καταπολέμησης των ναρκωτικών, σύμφωνα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να καταδικάσει τη στυγερή δολοφονία προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει επίσης ότι δεν ήταν Αμερικανοί οι δολοφόνοι του προέδρου της Αιτής.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «σοκαρισμένος» με τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.
«Είχαμε συνομιλία σε ένα διπλωματικό φόρουμ πριν από μόλις 3 εβδομάδες. Το έγκλημα αυτό επισείει τον κίνδυνο αστάθειας και κλιμακούμενης βίας. Οι δράστες της δολοφονίας πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Η δολοφονία του Μόιζ ρίχνει λάδι στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο φτωχό νησί της Καραιβικής
Η χωλαίνουσα οικονομία της χώρας, η πολιτική αναταραχή που επικρατεί πάνω από ένα χρόνο με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να αποτυπώνουν την δυσφορία του λαού για την πολιτική του Μόιζ σε συνδυασμό με τα υψηλά κρούσματα του κορωνοϊού, καθιστούν ακόμα πιο ανησυχητική την κατάσταση.
Οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν ανέβει επικίνδυνα εξαιτίας του πληθωρισμού ενώ, πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας.
Στο μεταξύ, οι αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας θα βοηθήσουν στη σύλληψη των δολοφόνων του Ζοβενέλ Μοΐζ, εάν αυτοί επιχειρήσουν να φύγουν από την Αϊτή.
Μετά τη δολοφονία του Αϊτινού Προέδρου, άνοιξε η συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογών στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής, αλλά ο Μποκίτ Έντμοντ υποστήριξε ότι είναι «πολύ νωρίς».
Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό, για να το συζητήσουμε αυτό, καθώς οι αρχές πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθούν. Θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου διευθετήσουν το εν λόγω ζήτημα και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».