Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε σήμερα την 4ημερη κράτηση του 55χρονου έκτακτου νευροχειρούργου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Νεόφυτου Νεοφύτου, ο οποίος συνελήφθηκε χθες από την Αστυνομία.
Σύμφωνα με την αίτηση προσωποκράτησης του, εναντίον του υπόπτου διερευνώνται συνολικά δέκα αδικήματα, τα οποία φέρονται να διαπράχθηκαν μεταξύ 3-5 Φεβρουαρίου 2016, στη Λευκωσία.
Πρόκειται για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, της συνωμοσίας για καταδολίευση, της κατάχρησης εξουσίας, του δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, του δεκασμού Δημόσιου Λειτουργού, της δωροληψίας από Δημόσιο Λειτουργό, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα διαφθοράς που ορίζονται από το Νόμο που κυρώνει τη σύμβαση του Σ.Ε. για την ποινικοποίηση της διαφθοράς και του περί Συγκάλυψης, Έρευνας και Δήμευσης Εσόδων από ορισμένες εγκληματικές πράξεις Νόμου, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Περί Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμου.
Όπως ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου, την 23/5/2016 καταγγέλθηκε από συγκεκριμένο πρόσωπο ότι ο ύποπτος εκμεταλλεύτηκε χρηματικά τον ίδιο για το ποσό των 1500 ευρώ σχετικά με εγχείρηση που διενήργησε στις 5/2/2016 στη πεθερά του ηλικίας 70 ετών, για τοποθέτηση βαλβίδας στον εγκέφαλο και κοιλιακού καθετήρα παροχέτευσης, λόγω υδροκεφαλίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, περί τα τέλη Ιανουαρίου 2016, η πεθερά του παραπονούμενου, υποβλήθηκε σε εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τον ύποπτο, ο οποίος σύμφωνα με το προηγούμενο ιστορικό της ασθενούς και από τη διάγνωση του, διαπίστωσε ότι έχρηζε άμεσης χειρουργικής επέμβασης για τοποθέτηση βαλβίδας στον εγκέφαλο και κοιλιακού καθετήρα παροχέτευσης, λόγω υδροκεφαλίας. Διευθέτησε όπως στις 3/2/2016 η ασθενής εισαχθεί στο νευροχειρουργικό θάλαμο του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας για προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
Μετά την εισαγωγή της ασθενούς, την 3/2/2016, ο ύποπτος, το απόγευμα της ίδιας μέρας σε συνάντηση που είχε με τη κόρη της ασθενούς της ανέφερε -σύμφωνα με την καταγγελία- ότι το Νοσοκομείο παρέχει τη βαλβίδα για την εγχείρηση, αλλά ο ίδιος δεν την εγγυάται διότι όπως της εξήγησε, σε περίπτωση τοποθέτησης αυτής της βαλβίδας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στους έξι μήνες να εμφανιστούν ξανά τα ίδια συμπτώματα, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορεί να την χειρουργήσει ξανά γιατί είναι σε μεγάλη ηλικία, αλλά έχει και άλλες παθήσεις.
Φέρεται, επίσης, να της ανέφερε επίσης ότι αν επιθυμεί κάτι πιο εγγυημένο θα πρέπει να αγοραστεί βαλβίδα από το εμπόριο, η οποία κοστίζει 2000 ευρώ. Περαιτέρω, της ανέφερε ότι έπρεπε να ληφθεί σύντομα η απόφαση αν θα αγόραζαν την βαλβίδα αυτή ή αν θα χρησιμοποιούσαν τη βαλβίδα του νοσοκομείου γιατί, όπως της ανέφερε, προτίθετο να εγχειρήσει τη μητέρα της την επόμενη ημέρα 4/2/2016, κατά το μεσημέρι.
Την 4/2/2016 περί τις 08.30, ο παραπονούμενος επικοινώνησε με τον ύποπτο και αφού ενημερώθηκε για τα όσα είχε πει και στη σύζυγο του, ανέφερε στον ύποπτο ότι το χρηματικό ποσό είναι μεγάλο και ότι δυσκολεύεται και τότε ο ύποπτος φέρεται να του είπε ότι θα μεριμνήσει ώστε να γίνει μια μικρή έκπτωση, δηλαδή να πληρώσουν 1500 ευρώ, αλλά χωρίς απόδειξη. Τον ρώτησε γιατί χωρίς απόδειξη και του είπε λόγω κόστους και ΦΠΑ, η τιμή θα αυξηθεί.
Ο παραπονούμενος του είπε ότι είναι δύσκολο να βρει τόσα λεφτά μέσα σε 4-5 ώρες, αφού είχε υπόψη του ότι ο ύποπτος ήθελε να κάμει την εγχείρηση την ίδια μέρα το μεσημέρι, δηλαδή στις 4/2/2016 και του είπε να δώσει επιταγή μεταχρονολογημένη για 2-3 μέρες μέχρι να τακτοποιήσει τα χρήματα. Ο ύποπτος, σύμφωνα με την καταγγελία, του είπε ότι μόνο μετρητά μπορεί να πληρώσει.
Μη έχοντας άλλη επιλογή, ο παραπονούμενος συμφώνησε και ο ύποπτος του ανέφερε ότι κάποιο πρόσωπο θα επικοινωνήσει μαζί του για να κλείσουν ραντεβού να του δώσει τα λεφτά και να του δώσουν τη βαλβίδα. Στη συνέχεια, μια κοπέλα με ελληνική προφορά τηλεφώνησε στον παραπονούμενο και αφού του ανέφερε ότι είναι το πρόσωπο για το οποίο του έχει ήδη μιλήσει ο ύποπτος, έκλεισαν ραντεβού στο δρόμο έξω από κατάστημα στο Στρόβολο για να γίνει η αγοραπωλησία της βαλβίδας.
Ο παραπονούμενος αφού εξασφάλισε χρήματα από φίλους και γνωστούς, διευθέτησε τη συνάντηση με την εν λόγω κοπέλα. Στη συνάντηση που έγινε στις 4/2/2016 το μεσημέρι, ο παραπονούμενος έδωσε στην πιο πάνω κοπέλα, η οποία απέφυγε να αναφέρει το όνομα της, χρηματικό ποσό 1300 ευρώ σε μετρητά σε διάφορα χαρτονομίσματα, ποσό το οποίο είχε μαζέψει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Της ζήτησε να του παραδώσει τη βαλβίδα για να την πάρει στον ύποπτο για να προχωρήσει την εγχείρηση και του είπε ότι λόγω του ότι η επέμβαση θα γίνει το μεσημέρι, η βαλβίδα ήταν ήδη στο γραφείο του υπόπτου στο Νοσοκομείο.
Στη συνέχεια, αφού ο ίδιος αποχώρησε και αφού εξασφάλισε το υπόλοιπο ποσό των 200 ευρώ, ακολούθησε κατόπιν συνεννόησης, και δεύτερη συνάντηση με την κοπέλα, στο χώρο στάθμευσης πολυκαταστήματος στα Λατσιά. Αφού της έδωσε και το υπόλοιπο ποσό, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον ύποπτο στο κινητό του τηλέφωνο και του είπε ότι πλήρωσε τα χρήματα για τη βαλβίδα. Ο ύποπτος είπε στον παραπονούμενο να μην ανησυχεί και ότι τη βαλβίδα την είχε ήδη εκεί στο γραφείο του και ότι θα χειρουργήσει την πεθερά του τις επόμενες ημέρες, με την πρώτη ευκαιρία μόλις υπάρξει διαθέσιμο χειρουργείο. Η εγχείρηση τελικά έγινε στις 5/2/2016 και στις 8/2/2016 η ασθενής έλαβε εξιτήριο.
Ακολούθως άλλο συγγενικό πρόσωπο της ασθενούς, αφού θεώρησε το όλο περιστατικό ύποπτο, κατήγγειλε το γεγονός στο Υπουργείο Υγείας. Στα πλαίσια της έρευνας που διενήργησε το Υπουργείο σε σχέση με την υπόθεση, διαπιστώθηκε ότι στην περίπτωση χειρουργείων τοποθέτησης κυλιοπεριτωναικής βαλβίδας, το νοσοκομείο παρέχει τις βαλβίδες σε όλους τους ασθενείς δωρεάν, ενώ από έλεγχο που έγινε στο μητρώο εγχειρήσεων διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη ασθενής, όντως χειρουργήθηκε στις 5/2/2016 από τον ύποπτο και ότι της τοποθετήθηκε βαλβίδα που χρησιμοποιεί το χειρουργείο Νευροχειρουργικής, η οποία έχει προκύψει μετά από προσφορά της Αρμόδιας Αρχής και αποτελεί μια από τις καλύτερες και πιο σύγχρονες στο είδος της.
Η έρευνα του Υπουργείου Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια της ασθενούς εξαπατήθηκε, καθότι ενώ πλήρωσαν για συγκεκριμένη βαλβίδα, που όπως τους λέχθηκε ήταν καλύτερη από αυτή που διέθετε το κράτος, τελικά, αποδεδειγμένα τοποθετήθηκε βαλβίδα του Δημοσίου για την οποία η ασθενής, ως δικαιούχος δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν θα είχε καμία οικονομική επιβάρυνση.
Ανακρινόμενος γραπτώς, ο ύποπτος αρνείται κάθε ανάμειξη του στην παρούσα υπόθεση και έδωσε ορισμένους ισχυρισμούς οι οποίοι θα διερευνηθούν.
Οι εξετάσεις της Αστυνομίας στην υπόθεση βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 3 καταθέσεις ενώ αναμένεται να ληφθούν συνολικά 25 καταθέσεις από το επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον του υπόπτου. Θα ληφθεί επίσης αριθμός καταθέσεων και από άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τέταρτο γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας που συλλαμβάνεται αυτό το μήνα για τέτοιου είδους υπόθεση.
Στις 13/5/2016 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παρέπεμψε σε ξεχωριστές δίκες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΓΝ Λευκωσίας και Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Γιαννάκη Κυαμίδη, τον ωτορινολαρυγγολόγο επίσης στο ΓΝ Λευκωσίας Βασκιάν Σαχμπετεριάν και τον Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΓΝ Λάρνακας Δάφνη Αριστοδήμου σε σχέση με υπό διερεύνηση υπόθεση χρηματισμού.
Από το κατηγορητήριο έχει αποσυρθεί η κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Εναντίον των τριών υπόπτων – γιατρών διερευνώνται καταγγελίες χρηματισμού (μίζες), ενώ σύμφωνα με την καταγγελία συγκεκριμένου Ακουολογικού Κέντρου στη Λευκωσία οι τρεις ύποπτοι έλαβαν από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι σήμερα μίζες ύψους 143 χιλιάδων ευρώ περίπου.
Η υπόθεση έχει οριστεί για ακρόαση στις 6 Ιουλίου στις 0830 το πρωί.