Μπορεί τη Δευτέρα να έχουμε το Eirgroup αλλά …μεγάλη προβλέπεται η ερχόμενη Τετάρτη καθώς τότε πρόκειται να συναντηθούν η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο ισχυρές κυρίες «θα εξετάσουν από κοινού, τα τρέχοντα ζητήματα, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της συνόδου των G20», αλλά θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι δυο σιδηρές κυρίες θα συζητήσουν για την Ελλάδα και τις απαιτήσεις που έχουν για να κλείσει η αξιολόγηση. Και αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει η Die Welt η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την πολιτική.
Και εξηγεί: Η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της, ως επικεφαλής του Ταμείου.
Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.
Η Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα αλλά και ελάφρυνση χρέους της.
«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα.
Οσον αφορά το eurogroup της Δευτέρας το Βερολίνο έστειλε το μήνυμα ότι η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών δε συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία. Η αξιολόγηση, στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη στο Eurogroup της Δευτέρας, προέβλεψε πως δεν θα υπάρξει «λευκός καπνός» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Υπάρχει μία σύγκλιση, αλλά δεν είμαστε τόσο κοντά, σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση» υποστήριξε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή. Όσον αφορά τις αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» και επανέλαβε την ανάγκη παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου