Δείξε μου πως ντύνεσαι… να σου πω πόσο και πως δουλεύεις !!!
Μία νέα έρευνα που έχει γίνει υπό την επίβλεψη του Adam D. Galinsky, καθηγητή management στο Kellogg School του Πανεπιστημίου του Νorthwestern των ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο τρόπος ντυσίματος συμβάλλει στην αύξηση των εργασιακών επιδόσεων.
Η «ενδυματολογική συνείδηση» όπως θα μπορούσε σε ελεύθερη μετάφραση να αποδοθεί ο όρος “enclothed cognition” των ερευνητών του αμερικανικού πανεπιστημίου βασίζεται στη συμβολική σημασία που δίνουμε στα ρούχα μας αλλά και στη φυσική εμπειρία να τα φοράμε.
Για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές προέβησαν σε διάφορα πειράματα.
Χαρακτηριστικό, εκείνο σύμφωνα με το οποίο ζητήθηκε πρώτα από ορισμένα άτομα να φορέσουν μία λευκή ποδιά και έπειτα να εκτελέσουν κάποια καθήκοντα. Το αποτέλεσμα, ήταν ότι όσοι πίστευαν ότι φορούσαν την ποδιά ενός γιατρού είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που νόμιζαν ότι φορούσαν την ποδιά ενός ζωγράφου.
Οι συνεντεύξεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι η ιατρική ποδιά συνδέεται με ακρίβεια, προσοχή, υπερηφάνεια ενώ εκείνη του ζωγράφου παραπέμπει περισσότερο στο δημιουργικό χάος. Επιπλέον, η φυσική εμπειρία του να φορέσει κανείς την εν λόγω ποδιά έκανε τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα να «φορούν» και τον ρόλο που το ένδυμα συμβολίζει. Και αυτό, γιατί όπως λέει και ο Δρ Galinsky «δεν σκεφτόμαστε μόνο με το μυαλό μας αλλά και με το σώμα μας».
Δεν είναι όμως μόνο η αίσθηση της σιγουριάς που προσφέρουν συγκεκριμένα ρούχα σε αυτούς που τα φορούν τα οποία κατ’ επέκταση συμβάλλουν στην καλύτερη εργασιακή απόδοση. Οπωσδήποτε σακάκι και γραβάτα για τους άνδρες και ταγιέρ για τις γυναίκες ανέκαθεν θεωρούνταν ως απαραίτητες «στολές» για τους δυναμικούς εργαζόμενους.
Ωστόσο, το διαφορετικό στοιχείο που εισάγει η μελέτη του δόκτωρα Galinsky είναι ότι ένα καλοντυμένο άτομο εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη και στους συναδέλφους του: με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ανταποκριθεί στην πορεία και στις προσδοκίες…
Το κλειδί σύμφωνα πάντα με τον Galinsky είναι η συνοχή στο στιλ:
«Το ντύσιμο είναι χαρακτηριστικό γιατί ενσαρκώνει τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά και τι σκεφτόμαστε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας και τι εκφράζουμε με τα ρούχα μας». Πράγματι, ένα άλλο πείραμα υπό τον ίδιο επιστήμονα έδειξε ότι οι γυναίκες που παρουσιάζονται σε μία συνέντευξη για εργασία ντυμένες με τρόπο αυστηρό, με ρούχα πιο ανδρικά παρά θηλυκά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για να προσληφθούν. Εκείνες δε που φορούν ρούχα επίσημα στο χώρο εργασίας θεωρούνται ως πιο έξυπνες σε σχέση με τις συναδέλφισσές τους που ντύνονται πιο casual.
Επομένως, γιατί τη δεκαετία του ’90 – με το μπουμ των dotcom – το casual ντύσιμο στη δουλειά έγινε νέα μόδα; Σε αυτή την περίπτωση επικράτησε η ιδέα να δείχνουμε μια όψη πιο ευέλικτη και πιο νεανική.
Το καλύτερο όμως, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς του τομέα, το καλό γούστο: να φοράει κανείς πάντα και μόνο ρούχα που τον κάνουν να νιώθει πιο άνετα. Διότι η στάση του σώματος σε ένα ακατάλληλο ρούχο δίνει περισσότερες πληροφορίες γι αυτόν που το φοράει, όποιο και αν είναι το όνομα του σχεδιαστή στην ετικέτα.