Του Μαρκ Ραχωβίδη
Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η τιμή του χαλκού αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να καταγράψει αύξηση της τάξης του 75%, κυρίως λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και της υψηλότερης ζήτησης, εξαιτίας της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το κόκκινο μέταλλο βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, χάρη στην ικανότητά του να παρέχει ψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα χωρίς να υπερθερμαίνεται, ακόμη και σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών.
Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ραγδαία αύξηση της ζήτησης για το συγκεκριμένο μέταλλο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα μεταλλεία χαλκού στον κόσμο έχουν είτε μειώσει την παραγωγή τους, λόγω περιβαλλοντικών και άλλων λειτουργικών προβλημάτων, ή έχουν ανακοινώσει σχέδια μείωσης της παραγωγής χαλκού σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Επομένως, η ζήτηση για το μέταλλο αναμένεται να ξεπεράσει την πρωτογενή προσφορά εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, με την Goldman Sachs να αναμένει το 2024 έλλειμμα χαλκού πέραν των 500 χιλιάδων τόνων.
Σύμφωνα με το BloombergNEF, η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του χαλκού κατά 20% μέχρι το 2027.
Επίσης, οι αναλυτές επικαλούνται ως βασικό λόγο για την αύξηση της ζήτησης κατά την επόμενη δεκαετία, την πρόσφατη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (Cop28), όπου περισσότερες από 60 χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Σε έκθεση, εξάλλου, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, η Citibank προέβλεψε ότι οι νέοι και πιο φιλόδοξοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξήσουν τη ζήτηση χαλκού κατά 4,2 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να ωθήσει τις τιμές του χαλκού στα 15.000 δολάρια ανά τόνο το 2025, σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση.
Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί
Διαθέτοντας σημαντικά γεωλογικά αποθέματα χαλκού, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης του μετάλλου, μέσα από την προώθηση νέων έργων στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών.
Επιπρόσθετα, οι τεχνολογίες εξόρυξης, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, επιτρέπουν την υλοποίηση έργων εντοπισμού και εξόρυξης με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι σύγχρονες εταιρείες μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης, όπως η Venus Minerals, έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν ζωτικής σημασίας ορυκτές πρώτες ύλες που έχουν συσσωρευτεί σε μεταλλευτικά απόβλητα και λίμνες τελμάτων σε πολλές περιοχές του νησιού. Την ίδια ώρα, μπορούν να καταστήσουν τις περιοχές που στο παρελθόν γνώρισαν εξορυκτική δραστηριότητα, κατάλληλες και ασφαλείς για εναλλακτικές χρήσεις.
Εν κατακλείδι, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία να επωφεληθεί από την αύξηση της τιμής του χαλκού. Μέσα από την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων μιας πρώτης ύλης που χαρακτηρίζεται ως κρίσιμης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία της, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα περιοχές που έχουν επηρεαστεί από προηγούμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, ενσωματώνοντας με επιτυχία τα υψηλότερα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μέσα από τη χρήση σύγχρονων και αποτελεσματικών μεθόδων.
*Πρόεδρος της Venus Minerals και επίτιμος Πρόεδρος της Euromines