Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη
Το πάθημα της Κύπρου έγινε μάθημα, με την ΕΕ πλέον να προωθεί ευρωπαϊκή οδηγία για απεμπλοκή του ΔΝΤ από τις δανειακές συμβάσεις
Με δεδομένο την ολοένα αυξημένη αντιπάθεια των ευρωπαιων πολιτών προς την μνημονιακή πολιτική που υιοθετούσε μέχρι σήμερα η Τρόικα, η ΕΕ προσανατολίζεται προς την ψήφιση νομοσχεδίου για απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από μελλοντικές αποφάσεις αναφορικά με δανεισμό ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει στην ουσία ότι η συμβολή του ΔΝΤ δεν θα χρειάζεται πάντα για την μελέτη της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους των χωρών, με την ΕΕ να προχωρεί σε διακανονισμό με την εκάστοτε χώρα χωρίς να χρειάζεται η εφαρμογή μνημονίου. Τα νέα πάντως αυτά δεν θα επηρεάσουν την Κύπρο, που έχει ήδη ψηφίσει για υιοθέτηση του μνημονίου της Τρόικας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 03 Απριλίου και κατατέθηκε σήμερα με την μορφή του κατεπείγοντος για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο πάντως δεν φαίνεται ότι θα περάσει σήμερα από την Κυπριακή Βουλή, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να κρίνουν αρχικά ότι το νομοσχέδιο δεν είναι επείγον και χρήζει περαιτέρω συζήτησης στα αρμόδια σώματα της Βουλής. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν αργότερα το απόγευμα. Κάθετα ενάντιον του νομοσχεδίου τάσσεται ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, που δήλωσε ότι πλέον το κόμμα του δεν θα ξαναψηφίσει νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος. Αιτιολόγωντας την απόφαση του ο βουλευτής είπε ότι σχέδια που κατατέθηκαν χωρίς να συζητηθούν επαρκώς αποδείχτηκαν στη συνέχεια ζημιογόνα.
Στην αιτιολογική έκθεση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι α) οι συνεισφορές των χωρών στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χρησιμοποιούνται για υπολογισμό των υποχρεώσεων της κάθε χώρας στο δεσμευμένο και καταβλητέο κεφάλαιο του Μηχανισμού Σταθερότητας και όχι για υπολογισμό της μέγιστης βοήθειας που δικαιούται η κάθε χώρα από το μηχανισμό, β) δεν πρέπει κατ’ ανάγκην να ετοιμάζεται μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, όταν μια χώρα αιτείται στήριξη από τον Μηχανισμό και γ) το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πάντα στην πραγματοποίηση εμπεριστατωμένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους από την ΕΕ και την ΕΚΤ αλλά μόνο όταν κρίνεται χρήσιμο και εφικτό.
Το εν λόγω νομοσχέδιο θα δώσει περισσότερη ευελιξία στην ΕΕ για χειρισμό οικονομικών κρίσεων εντός της Ενωσης, άφου πλέον δεν θα εξαρτάται πάντα από την συμβολή του ΔΝΤ. Η απόφαση λήφθηκε ενόψει και της προδιαγραφόμενης ένταξης της Ισπανίας στον Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την διάσωση του ευρώ και της ενιαίας νομισματικής ένωσης.
Αξιο αναφοράς πάντως είναι ότι οι παρατηρήσεις της ΕΕ για το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν γνωστές στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις 30/01/2013, πριν να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για εμπλοκή της Κύπρου σε μνημονιακή πολιτική. Η υιοθέτηση ή όχι του νομοσχεδίου δεν σημαίνει αυτόματα ότι η Κύπρος δεν θα είχε Μνημόνιο αλλά σίγουρα θα διαφοροποιείτο η διαπραγματευτική μας θέση.