Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ σχετικά με τις αποστολές αερίου και πετρελαίου, καθώς και για τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ο ούγγρος υπουργός.
Η ανησυχία της Ουγγαρίας για τον Turkstream
Σε δήλωσή του, ο Πέτερ Σιγιάρτο ανέφερε πως ο Νόβακ τον καθησύχασε ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η ρωσική πλευρά θα μπορέσει να κάνει εργασίες συντήρησης στον αγωγό Turkstream.
«Έτσι ο εφοδιασμός της Ουγγαρίας με αέριο θα συνεχισθεί χωρίς διακοπές», προστίθεται στη δήλωση.
Βάσει μιας 15ετους συμφωνίας που υπογράφηκε το 2021, πριν από την έναρξη του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου κατ’ έτος από τη Ρωσία, κυρίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας από τον αγωγό Turkstream.
Ο αγωγός αερίου Turkstream θα πάψει να λειτουργεί για να γίνουν εργασίες συντήρησης από τις 5 Ιουνίου ως τις 12 Ιουνίου, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz που εξασφαλίζει τη διανομή του αερίου.
Η Βουδαπέστη θα «μπλοκάρει» τυχόν κυρώσεις της ΕΕ που θα αφορούν την πυρηνική ενέργεια
Ο Σιγιάρτο επανέλαβε στη δήλωσή του πως η Ουγγαρία θα εμποδίσει οποιεσδήποτε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πυρηνική ενέργεια.
Η Ουγγαρία, η οποία αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από τη Ρωσία, σχεδιάζει να επεκτείνει τον πυρηνικό σταθμό της στο Πακς, για τον οποίο η ρωσική Rosatom κατασκευάζει δύο αντιδραστήρες VVER ικανότητας 1,2 γιγαβάτ ο καθένας, επιπλέον των τεσσάρων αντιδραστήρων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο σταθμό.
Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης πως ενημέρωσε τον Νόβακ ότι η Ουγγαρία διεξάγει συνομιλίες για να αυξηθεί ο ρόλος της γαλλικής εταιρείας Framatome στην επέκταση του σταθμού του Πακς, καθώς η γερμανική κυβέρνηση εμποδίζει την παράδοση εξοπλισμού ελέγχου για τους νέους αντιδραστήρες στο Πακς.
Η γερμανική Siemens Energy έχει συμβόλαιο για να παραδώσει τον εξοπλισμό ελέγχου μαζί με τη Framatome.