Νέο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει σήμερα η κυβέρνηση, απουσία ωστόσο του επικεφαλής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν που αναχώρησε τα ξημερώματα για την Ουάσιγκτον.
Κατά την χθεσινή συνάντηση, η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανυποχώρητη στις αξιώσεις της τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση των απολύσεων στο Δημόσιο και το 2015, ενώ διαφωνίες υπήρξαν και για την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη λίστα ΟΟΣΑ. Έτσι, η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί της Τρίτης δεν κατέληξε σε συμφωνία.
Στο μόνο πεδίο στο οποίο υπήρξαν κάποια σημεία σύγκλισης ήταν στη λίστα του ΟΟΣΑ αλλά και στους φόρους υπέρ τρίτων, ωστόσο και εκεί συνολική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε. Τα 4-5 ανοιχτά μέτωπα είναι:
-ομαδικές απολύσεις. Η Ελλάδα παραμένει στη θέση της
-απολύσεις δημοσίου 2015.
-λίστα ΟΟΣΑ. Μερική σύγκλιση σε κάποια πεδία αλλά και στους φόρους υπέρ τρίτων όπου ειπώθηκε ότι σχεδόν έχουμε καταλήξει
-πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και κοινωνικό μέρισμα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Από το εάν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα ή έως το τέλος της εβδομάδας με την τρόικα θα εξαρτηθεί και το εάν το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επί του οποίου έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-τρόικα, θα κατατεθεί «αυτοτελές» στη Βουλή ή θα προσαρτηθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης (όλα συνηγορούν στο πρώτο ενδεχόμενο).
Σε κάθε περίπτωση εάν και σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις σε επίπεδο δηλώσεων από την πλευρά του Eurogroup και της Επιτροπής για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 1η Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα.
Εάν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε σε αυτό θα δοθεί η έγκριση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ (από τα 10,1 δισ. ευρώ της συμμετοχής του EFSF). Θα ακολουθήσει έως τα τέλη Απριλίου η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.
Με τα 10,6 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις αυξημένες λήξεις ομολόγων του Μαΐου.