Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Ο ισχυρός σεισμός είχε εστιακό βάθος 5χλμ. όπως αναφέρεται στο χάρτη του γεωδυναμικού ινστιτούτου. Σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές ζημιές.
Με ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν 6,3 βαθμών και το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.
Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών».
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, «ο σεισμός έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. «Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο», όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές» επεσήμανε ο κ.Λέκκας, προσθέτοντας ότι «τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα».
Αρκετή είναι η μετασεισμική ακολουθία, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.
Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».
Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, «η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο».
Νωρίτερα, τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμών και σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και είχε εστιακό βάθος 91 χλμ.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη και μαρτυρίες αναφέρουν ότι είχε διάρκεια 10 δευτερολέπτων.
Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Με εντολή του κ.Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.