Συνεχίστηκε σήμερα η υπόθεση για την αγορά από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά με την κατάθεση του Χριστάκη Αντούνα, δεύτερου μάρτυρα υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου Χαράλαμπου Τσουρή, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα.
Ο κ. Αντούνας διορίστηκε τον Αύγουστο του 2009 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και αυτομάτως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής. Επίσης ήταν μέλος της πενταμελούς Ad Hoc επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε με στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο του Aero Centre στη Δρομολαξιά ήταν κατάλληλο προς επένδυση και μέλος της.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιαννάκη Θωμά συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Τσουρή, ο μάρτυρας είπε πως γνωρίζει τον κατηγορούμενο από το 2006. Είπε ακόμα ότι στις 6/8/2010 συστάθηκε η Ad Hoc επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την πρόταση της εταιρείας Clarisano για επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.
Ο κ. Αντούνας ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή ασχολήθηκε με τις διάφορες πτυχές της επένδυσης και οι εισηγήσεις των μελών της αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία ο Χαράλαμπος Τσουρής θα συγκροτούσε το τελικό έγγραφο που παρουσιάστηκε στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ταμείου συντάξεων της CYTA.
Εξήγησε επίσης ότι το σκεπτικό της εισήγησης για επένδυση στο Aero Centre ήταν ότι βρισκόταν κοντά στο Διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, μια περιοχή που αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα. Πρόσθεσε ότι η τιμή για τα 4 κτίρια του έργου από τα 9 συνολικά που θα ανεγείρονταν και η έκταση των τεσσάρων κτιρίων ήταν 6,640 τετραγωνικών μέτρων, χαρακτηρίστηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής ως «λογική». Η εταιρεία ζητούσε ποσό 19 εκατομμυρίων 900 χιλιάδων ευρώ ενώ οι τιμές που δόθηκαν από δύο ανεξάρτητους εκτιμητές ακινήτων ήταν 21 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ και 19 εκατομμύρια 660 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα.
Στη συνέχεια δόθηκαν στο μάρτυρα δύο έγγραφα και του ζητήθηκε να αναφέρει κατά πόσον τα είχε δει. Ο κ. Αντούνας είπε πως η Ad Hoc Επιτροπή έκανε τη μελέτη της βάσει των σχεδίων που βρίσκονταν στο πρώτο έγγραφο, δηλαδή βάσει των σχεδίων του πρώτου αρχιτέκτονα Γιώργου Λυσιώτη. Ανέφερε ότι δεν είχε ξαναδεί το δεύτερο έγγραφο που αφορούσε τα σχέδια του έργου του δεύτερου αρχιτέκτονα Γιώργου Σολωμού.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, ο μάρτυρας είπε πως οι νομικές υπηρεσίες της CYTA είχαν αναλάβει την υποχρέωση να ετοιμάσουν τα συμβόλαια για τη συμφωνία και σημείωσε ότι κανένα μέλος της Συμβουλευτικής και Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην ετοιμασία της συμφωνίας ή στην τελική υπογραφή της.
Είπε ακόμα ότι στα μέσα Δεκεμβρίου 2010 η νομική υπηρεσία της CYTA είχε παραλάβει επιστολή από την εταιρεία Wadnick Trading Ltd στην οποία ζητείτο η πληρωμή επιπρόσθετων τετραγωνικών μέτρων (περίπου 6,640) αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή γύρω στα 6μιση εκατομμύρια ποσό που ήταν όπως είπε «εξωφρενικά μεγάλο».
«Με την παραλαβή της συγκεκριμένης επιστολής θορυβηθήκαμε και ανησυχήσαμε» είπε ο κ. Αντούνας, προσθέτοντας πως αμέσως μετά ζητήσαμε να δούμε το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί με την εταιρεία. Τότε ακριβώς είχε ανατεθεί ομόφωνα από τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, στον Χαράλαμπο Τσουρή να εξετάσει τις απαιτήσεις της εταιρείας Wadnick και «η επιλογή του έγινε βάσει των ικανοτήτων, της εμπειρογνωμοσύνης και της τεκμηρίωσης του. Επίσης μας είχε πείσει ότι μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά» σημείωσε.
Σε σχετικές ερωτήσεις του Γιαννάκη Θωμά, ο μάρτυρας είπε πως ο Χαράλαμπος Τσουρής παρέθεσε τα στοιχεία της έκθεσης που ετοίμασε στα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής τα οποία και συζήτησαν διεξοδικά το όλο θέμα. Ο κ. Τσουρής, συνέχισε ο μάρτυρας, «μας εξήγησε ότι προς όφελος του Ταμείου Συντάξεων της CYTA, θα έπρεπε να δοθεί συνολική λύση του προβλήματος αφού διαπιστώσαμε ότι όντως υπήρχαν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα τα οποία θα έπρεπε να αγοραστούν».
Σημείωσε επίσης πως όπως είπε ο κ. Τσουρής «σε περίπτωση προσφυγής του Ταμείου Συντάξεων της CYTA, σε δικαστήριο ή σε διαιτησία το αποτέλεσμα δεν θα ήταν προς όφελος του Ταμείου. Έτσι τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής έλαβαν ομόφωνη απόφαση για υιοθέτηση της έκθεσης του Χαράλαμπου Τσουρή» είπε.
Απαντώντας άλλες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, ο Χριστάκης Αντούνας είπε πως η CYTA το διάστημα εκείνο αντιμετώπιζε «σοβαρό πρόβλημα διαρροών προς συγκεκριμένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, πρόβλημα το οποίο επηρέαζε την έκβαση προσφορών και άλλων αποφάσεων της Αρχής».
Ο μάρτυρας έδωσε και παραδείγματα διαρροών προς τον Τύπο και σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της CYTA αποφάσισε ότι «πιθανή εστία διαρροών ήταν το μηχανογραφικό τμήμα της Αρχής. Έτσι αποφασίστηκε όπως ευαίσθητα έγγραφα και θέσεις της Εταιρείας να μην δίνονταν προς το μηχανογραφικό τμήμα της CYTA».
Επανέλαβε ότι «η πρώτη απόφαση που πήρε η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της CYTA ήταν η αγορά μόνο 4 κτιρίων από τα 9 συνολικά που θα ανεγείροντο στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά με εμβαδόν 6.640 τετραγωνικών μέτρων».
Σημειώνεται ότι ο Χαράλαμπος Τσουρή ήταν κατά τον επίδικο χρόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και μέλος της πενταμελούς Ad Hoc επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε με στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο του Aero Centre στη Δρομολαξιά ήταν κατάλληλο προς επένδυση.
Ο Χαράλαμπος Τσουρής κατηγορείται ότι συνωμότησε με τους Στάθη Κιττή και Νίκο Λίλλη να καταδολιεύσουν το Ταμείο Συντάξεων, παρουσιάζοντας επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα κτίρια που αγόρασε το Ταμείο ώστε να εξασφαλίσουν από το Ταμείο επιπλέον χρηματικό ποσό.
Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.