Με τον ιστορικό και πολιτικό αναλυτή Γιώργο Σταματίου – Μέλος της ΟΜΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΣ.
Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο κυπριακό;
Θα έλεγα ότι οι ελπίδες για μια σωστή λύση του κυπριακού έχουν αναπτερωθεί. Όχι μόνο λόγω της εκλογής του κ.Ακκιντζί στα κατεχόμενα αλλά και για ακόμα τρεις σημαντικούς λόγους. Πρώτον, η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Δεύτερο, το κυπριακό πρόβλημα, με την ανακάλυψη και των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζει πλέον ολόκληρη την περιοχή, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για την επίλυση του προβλήματος. Αυτό ενισχύει το διεθνές ενδιαφέρον ειδικά λόγω της αστάθειας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή. Τρίτο η Τουρκία μετά την αποτυχία κάποιων βασικών της επιδιώξεων στην περιοχή μας πιθανόν να εξετάσει τη δυνατότητα μιας νέας πολιτικής περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας που θα ήταν προς το συμφέρον της και παράλληλα θα της δοθεί η ευκαιρία να επανατονώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια διεκδικητική, ορθολογική διαπραγμάτευση ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια σωστή λύση του κυπριακού.
Μια μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων δείχνει επιφυλακτική και ανήσυχη μπροστά σε μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις αυτές είναι απόλυτα κατανοητές. Έχω και γω τις δικές μου επιφυλάξεις και προβληματισμούς. Τους δικούς μου φόβους και ανασφάλειες. Ας μην ξεχνάμε πως η ιστορία του κυπριακού είναι γεμάτη από συγκρούσεις με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή του 1974. Όλες αυτές οι ανησυχίες όμως έχουν δημιουργήσει την εσφαλμένη άποψη ότι η διατήρηση της παρούσας κατάστασης είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Στην πραγματικότητα η μη λύση του προβλήματος είναι μια κάκιστη επιλογή που δεν είναι και τόσο ακίνδυνη και ανώδυνη όσο φαίνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι η διατήρηση της ντε φάκτο διχοτόμησης σημαίνει ταυτόχρονα τη διατήρηση 40000 τουρκικού στρατού κατοχής λίγα χιλιόμετρα από τις ζωές μας, ανεξέλεγκτη αύξηση των τούρκων εποίκων, μονομερή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, τουρκοποίηση των κατεχομένων και καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να δεχτούμε μιαν οποιαδήποτε λύση. Αλλά σημαίνει πως επιβάλλεται να διεκδικήσουμε μια σωστή λύση που να προσφέρει ασφάλεια και ευημερία.
Ποια είναι η βασική δική σου ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο μιας λύσης του κυπριακού;
Το πιο σημαντικό για μένα είναι ένα σχέδιο λύσης να προνοεί αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και να μας εγγυάται πως ποτέ ξανά δεν θα εισβάλουν.
Ας έρθουμε τώρα στην Ομάδα Κύπρος. Να θεωρήσουμε πως λειτουργείτε σαν υποστηρικτές ενός ενδεχόμενου σχεδίου λύσης;
Όχι. Σε καμία περίπτωση. Πρώτα απ’ όλα δεν έχουμε κανένα σχέδιο λύσης μπροστά μας. Θα έλεγα πως θα κάνουμε ότι και ο πλείστος κόσμος. Θα περιμένουμε να έρθει ενώπιόν μας ένα συμφωνημένο σχέδιο λύσης. Θα το μελετήσουμε, θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε. Ο καθένας από μας ξεχωριστά διατηρεί και το δικαίωμα δικής του ξεχωριστής απόφασης.
Στις περιπτώσεις τέτοιων οργανώσεων υπάρχει πάντα μια καχυποψία σε σχέση με τη χρηματοδότησή τους. Εσείς από που χρηματοδοτείστε;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να πούμε ότι στην Ομάδα υπάρχουν επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς την εμπειρογνωμοσύνη τους. Δεύτερο έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε μια δημόσια και διαφανή προσπάθεια εξεύρεσης πόρων πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας. Υπολογίζουμε να χρειαστούμε μικρές ατομικές εισφορές από πολλούς συμπολίτες μας που στηρίζουν την προσπάθεια.
Υπάρχει περίπτωση αυτή η ομάδα να μετεξελιχθεί αργότερα σε κόμμα;
Ασφαλώς και όχι. Αν δείτε τα ονόματα των ιδρυτικών μελών θα διαπιστώσετε πως ο καθένας από μας προέρχεται από διαφορετικό ιδεολογικό, πολιτικό και κομματικό χώρο. Πραγματικά είναι τουλάχιστον αδιανόητο να συνυπάρξουμε σε ένα κόμμα. Θα έλεγα ότι ακόμα και σε διάφορες πτυχές του κυπριακού έχουμε μεταξύ μας διαφορές. Δεν έχουμε επίσης καμιά διάθεση να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανένα κόμμα. Το μόνο μας κοινό είναι το όραμά μας για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και η επίλυση του κυπριακού με μια έντιμη διευθέτηση που να εγγυάται την ασφάλεια και την πρόοδο στο νησί.