Συνάντηση θα έχει το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).
Σκοπός της συνάντησης είναι η προώθηση λύσεων των προβλημάτων που απασχολούν τους γιατρούς και την άρση του αδιεξόδου που προέκυψε.
Δύο όρους θέτει προς το Υπουργείο Υγείας η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών , προκειμένου να άρει τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλε για την Τετάρτη.
Το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ που συνήλθε χθες το απόγευμα για να συζητήσει την πρόταση του Υπουργού Υγείας κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση.
Επί της ουσίας, για να καταλήξει σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί ότι “ο Υπουργός Υγείας πρέπει να ανακαλέσει τον όρο που θέτει για μη λήψη άλλων μέτρων μέχρι την αυτονόμηση. Θεωρούμε ότι είναι πρωτόγνωρο για τα συνδικαλιστικά δρώμενα ο εργοδότης να ζητεί λευκή επιταγή από τους εργαζομένους για να προχωρήσει να αλλάξει τις συνθήκες εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι έχουν λόγο και θα τον εκφράσουν υπεύθυνα, και σοβαρά πάντα στα πλαίσια που καθορίζονται και στις εργασιακές σχέσεις” αναφέρει η συντεχνία.
Περαιτέρω, ζητά “να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΠΑΣΥΚΙ, πριν την Τετάρτη, 21/01/2015, και την ευθύνη για την υλοποίηση της να φέρει ακέραια ο Υπουργός Υγείας”.
Στη συμφωνία πρέπει, κατά την ΠΑΣΥΚΙ, να περιλαμβάνονται τα πιο κάτω:
1. Αξιοπρεπείς όροι εργασίας και διασφάλιση της συνέχισης της εργοδότησης όλων των εκτάκτων ιατρών συναδέλφων. Υιοθετείται η άμεση έναρξη συζήτησης στα πλαίσια της εισήγησης του Υπουργού Υγείας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με κατάληξη την 1/3/2015 σε τελική συμφωνία στα συμβόλαια των εκτάκτων.
2. Αναθεώρηση συστήματος υπερωριακής απασχόλησης Κυβερνητικών ιατρών. Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει σαφή όρο ότι σε περίοδο 15 ημερών η μελέτη την οποία ετοίμασε το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ με την Deloitte και κατάθεσε στο Υπουργείο Υγείας θα τεθεί σε εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από 1/1/2015. Σε αντίθετη περίπτωση τα απεργιακά μέτρα θα επανέλθουν αυτόματα.
3. Οι θέσεις προαγωγής πρέπει εντός 3 μηνών να πληρωθούν αφού τα κρατικά νοσηλευτήρια πάσχουν στη διοικητική δομή των κλινικών, με την έλλειψη ιεραρχίας που έχει ως επακόλουθο αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία τους και κατ΄επέκταση αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς.