Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σήμερα στην Αθήνα βρέθηκαν στην ατζέντα οικονομία, κυπριακό και εθνικά θέματα.
Ο κ. Ομήρου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε μήνυμα ότι και στις σημερινές δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες που περνούν Ελλάδα και Κύπρος, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης, θα δώσουν μαζί όπως και στο παρελθόν τη μάχη του ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «πρέπει να είναι σαφές προς κάθε τρίτο, ασφαλώς και προς την Τουρκία, και πάντα εχθρό και πολέμιο, ότι η δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να δώσει την εντύπωση και δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία, να υπάρξει επιβουλή εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και στο Κυπριακό και στα ευρύτερα εθνικά ζητήματα του μητροπολιτικού Ελληνισμού».
Όπως είπε ο κ. Ομήρου, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, «η θέση μας παραμένει αμετακίνητη, ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου», προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι εκείνη η οποία πρέπει να μετακινηθεί από τις άκαμπτες και επεκτατικές της θέσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση ο κυπριακός ελληνισμός να δεχθεί λύση, η οποία να παραβιάζει το διεθνές ή το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε και στην οικονομία, λέγοντας ότι η Κύπρος πέρασε και περνά «τραγικές ώρες», ασκώντας κριτική στην ΕΕ, καθώς όπως είπε «οι εταίροι μας, οι ισχυροί ταγοί της ΕΕ και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης αντί αλληλεγγύης μας προσέφεραν χολή και όξος». Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι παραβιάζεται η θεμελιώδης κοινοτική αρχή της αλληλεγγύης, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι η Ευρώπη, την οποία οραματιστήκαμε και οραματιζόμαστε, που θα έπρεπε – σύμφωνα με τον ίδιο – να είναι μία Ευρώπη των λαών, μία Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων.
Ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει να υφίσταται αυτό το δυσθεώρητο χάσμα μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου «δεν είναι μόνο η κοινωνική συνοχή μεταξύ λαών και ανθρώπων που θα τεθεί σε δοκιμασία, αλλά και η πολιτική συνοχή».
Εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα τόσο του Κκυπριακού λαού, του ελληνικού λαού, το μήνυμα των λαών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και το μήνυμα των λαών του ευρωπαϊκού Βορρά.