Στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, υπεγράφη αριθμός Μνημονίων Συνεργασίας.
Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν:
- Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών.
Σκοπός του Μνημονίου είναι η ενθάρρυνση και προώθηση καρποφόρας και στενής διμερούς συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών βάσει των κοινών συμφερόντων των Συμμετεχόντων.
- Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Σκοπός του Μνημονίου είναι η δημιουργία πλαισίου για την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης, ανάπτυξης και σχετικής έρευνας υδατοκαλλιεργειών, καθώς και στο εμπόριο προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
- Μνημόνιο Συνεργασίας στους Τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας.
Σκοπός του Μνημονίου είναι η ενθάρρυνση άμεσης και πολυεπίπεδης συνεργασίας στις δραστηριότητες ανώτατης εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας μεταξύ των πανεπιστημίων και ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης των δύο Κρατών.
- Μνημόνιο Συνεργασίας για την Οικονομική Ενδυνάμωση των Γυναικών στον Τομέα του Τουρισμού και την Υποστήριξη του Γραφείου Παραπόνων Γυναικών.
Στόχος του Μνημονίου είναι η βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών των γυναικών, η διασφάλιση της συμμετοχής τους στην ανάπτυξη των κοινωνιών τους στο πλαίσιο της Στρατηγικής 2030 της Αιγύπτου, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ειδικά στον τουριστικό τομέα, και η εξασφάλιση της πρόσβασής τους στα δικαιώματά τους.
- Μνημόνιο Συνεργασίας για Έγκαιρη Ειδοποίηση Πυρηνικού Ατυχήματος και Συνεργασία στον Τομέα της Ρύθμισης Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας από Ακτινοβολία.
Σκοπός του Μνημονίου είναι ο καθορισμός της σχέσης και του είδους συνεργασίας μεταξύ των Συμμετεχόντων. Το Μνημόνιο προνοεί ανταλλαγή πληροφοριών και προσωπικού και καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Μερών σχετικά με την ευθύνη και την επίλυση διαφορών.
- Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.
Οι Συμμετέχοντες θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες για σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς σχετικούς με την εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπεγράφησαν:
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα των Υδατικών Πόρων.
Στόχος του Μνημονίου είναι η ανάπτυξη συνεργασίας στους υδατικούς πόρους με βάση την αμοιβαιότητα και το κοινό όφελος, η προώθηση μέτρων βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας, και η διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ φορέων των δύο Κρατών σε εκπαίδευση, κατάρτιση, έρευνα, καινοτομία και τεχνολογίες διαχείρισης νερού.
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση των Επενδυτικών Σχέσεων.
Στόχος του είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την προσέλκυση επενδύσεων, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας σε Διάφορους Τομείς Υγειονομικής Φροντίδας. Το Μνημόνιο ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ των τριών Μερών και καθορίζει αμοιβαίους κανόνες συνεργασίας στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας.
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών. Σκοπός του Μνημονίου είναι η ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της Πληροφορικής, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, με στόχο την ανάπτυξη και υποστήριξη ευκαιριών συνεργασίας για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε αμοιβαία επωφελή βάση.
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας για Αδελφοποίηση και Ανάπτυξη Λιμένων. Σκοπός του είναι η ανταλλαγή μη εμπιστευτικών πληροφοριών και άλλων δραστηριοτήτων εντός των αρμοδιοτήτων τους, με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των λιμένων.