Συμφωνία ΧΑΚ- GXG Markets δίνει πρόσβαση στη ρευστότητα της αγοράς του Λονδίνου

Την ευκαιρία σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες να αξιοποιούν τη ρευστότητα της αγοράς του Λονδίνου δίνει συμφωνία την οποία συνομολόγησε το ΧΑΚ με το χρηματιστήριο GXG Markets, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Γιώργος Κουφάρης.

Το χρηματιστήριο GXG Markets εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Δανίας και λειτουργεί στο Λονδίνο.

Όπως είπε ο κ. Κουφάρης σε σημερινή διάσκεψη Τύπου στο ΧΑΚ, κατά την οποία προέβη σε ανασκόπηση του έργου του υφιστάμενου ΔΣ, μέσω της υλοποίησης με πρακτικό τρόπο της εν λόγω συμφωνίας θα παρέχεται η ευχέρεια σε οποιαδήποτε ενδιαφερόμενη υφιστάμενη εταιρεία στα δύο Χρηματιστήρια, είτε σε νέα εταιρεία που επιδιώκει την εγγραφή της σε ένα από τα δύο Χρηματιστήρια, να εισαχθεί παράλληλα στην άλλη αναγνωρισμένη αγορά με απλοποιημένες διαδικασίες και ανταγωνιστικά δικαιώματα, διευκολύνοντας την πρόσβασή της στη διευρυμένη ρευστότητα που υπάρχει στην άλλη Αγορά.

“Το παράπονο πολλών εταιρειών που ήθελαν να εγγραφούν στο ΧΑΚ ήταν ότι δεν υπάρχει ρευστότητα. Αυτή τη στιγμή απαντούμε και σε αυτό το ερώτημα. Μια εταιρεία που γράφεται κοντά μας έχει πρόσβαση στη ρευστότητα που υπάρχει στην πιο μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά όσον αφορά τη ρευστότητα, στον κόσμο” εξήγησε από πλευράς του ο ΓΔ του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς.

Αποκρατικοποίηση ΧΑΚ
Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επαφή με τον Έφορο Αποκρατικοποίησεων, αναφορικά με το θέμα της αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου.

“Η θέση του Συμβουλίου είναι ότι παρόλο που η απόφαση αυτή έχει πολιτική υφή, η υλοποίησή της θα πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, να υιοθετηθεί το κατάλληλο μοντέλο που αρμόζει στα δεδομένα της κυπριακής κεφαλαιαγοράς και οπωσδήποτε να προστατευθούν τα συμφέροντα των υπαλλήλων” σημείωσε ο κ. Κουφάρης.

Υποστήριξε επίσης την ιδιωτικοποίηση οργανισμών δημοσίου δικαίου μέσω του ΧΑΚ.

“Θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά μοντέλα σε όλους τους οργανισμούς που θα αποκρατικοποιηθούν και ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό είναι και το IPO (Initial Public Offering). Τουλάχιστον ένα μέρος των κεφαλαίων να επενδύονται μέσω του Χρηματιστηρίου. Αυτό είναι πολιτική απόφαση που θα ληφθεί από άλλους παράγοντες όταν κι εφόσον ληφθεί. Εμείς νομίζουμε ότι το Χρηματιστήριο προσφέρεται, τουλάχιστον ένα μέρος της αποκρατικοποίησης να γίνει μέσω του ΧΑΚ, οπότε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και υπάλληλοι των οργανισμών και άλλοι Κύπριοι επενδυτές, και θα ενισχυθεί η ρευστότητα του Χρηματιστηρίου” εξήγησε.

Σημείωσε ότι και για μεγάλα έργα, όπως μαρίνες, καζίνο και φυσικό αέριο, η χρησιμοποίηση του Χρηματιστηρίου ως μέσο άντλησης κεφαλαίων θα δώσει την ευκαιρία συμμετοχής πολλών.

Γι` αυτό το θέμα έχουν σταλεί, όπως ανέφερε, επιστολές στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από πλευράς του, ο κ. Μεταξάς σημείωσε ότι “για σκοπούς και μόνο διαφάνειας θα πρέπει να περάσουν οι αποκρατικοποιήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου”.

Τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη

Προβαίνοντας σε ανασκόπηση των εργασιών του υφιστάμενου Συμβουλίου του ΧΑΚ, ο Γιώργος Κουφάρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει παραχθεί σημαντικό έργο και έχουν τεθεί οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου.

Αναφέρθηκε δε και στην αρνητική επίδραση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο Χρηματιστήριο, με μείωση του όγκου συναλλαγών και σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο ετήσιος όγκος συναλλαγών το 2014 ήταν €75 εκ., ενώ το 2010 ήταν €870 εκατομμύρια.

“Οι εισηγμένες εταιρείες περνούν πολύ δύσκολες στιγμές, με φτωχά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχουν νέες εταιρείες για εισαγωγή στο ΧΑΚ. Σ` αυτό το περιβάλλον και με την αβεβαιότητα που επικρατεί γενικά στην οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο” είπε.

Ενοποίηση Αγορών και διαφοροποίηση σύνθεσης δεικτών ΧΑΚ
Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ αναφέρθηκε και στην απόφαση που λήφθηκε για ενοποίηση των Αγορών, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα και στο πλαίσιο αυτό θα διαφοροποιηθεί η σύνθεση των δεικτών του ΧΑΚ.

Ειδικότερα, θα υπάρχουν η Κύρια Αγορά, η Εναλλακτική Αγορά, η Αγορά Ομολογιών Δημοσίου, η Αγορά Ομολογιών Επιχειρήσεων, οι Αγορές Συλλογικών Επενδυτικών Κεφαλαίων και η Αγορά Επιτήρησης.

Η Παράλληλη Αγορά, η Αγορά Επενδυτικών Οργανισμών, η Αγορά Μεγάλων Έργων και η Αγορά Ποντοπόρου Ναυτιλίας καταργούνται.

Στην Αγορά Επιτήρησης θα μετατάσσονται εκδότες της Κύριας και Εναλλακτικής Αγοράς σε περίπτωση που δεν τηρούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους, δηλαδή οι “προβληματικές” εταιρείες.

Επίσης, από τις 20 Απριλίου θα αρχίσει η λειτουργία του Δείκτη Χρηματοοικονομικών για τη Ν.Ε.Α του ΧΑΚ που θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των μετοχών χρηματοοικονομική δραστηριότητας των εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Ν.Ε.Α.