Την έγκριση του για την αποστολή των πυραύλων πάτριοτ στην Τουρκία έδωσε και το Βερολίνο μετά από σχετικό αίτημα της Άγκυρας που κατατέθηκε στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία συνόδευσε το σχετικό αίτημα με τη «γνωστή» αιτιολογία της προστασίας των πολιτών της και την ενίσχυσης της άμυνας της στα σύνορα με τη Συρία.
Επίσης, εγκρίθηκε και η αποστολή στρατιωτικής δύναμης έως 400 στρατιωτών του ΝΑΤΟ ενώ ΗΠΑ και η Ολλανδία σχεδιάζουν να στείλουν συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ η ανάπτυξή των οποίων αναμένεται σε μερικές εβδομάδες.
Η αποστολή των Πάτριοτ από το Βερολίνο θα χρειαστεί την έγκριση του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η διαδικασία δεν αναμένεται να συναντήσει εμπόδια παρά το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κυρίως του κόμματος των Πρασίνων, έχουν
ταχθεί κατά της ανάπτυξης των πυραυλικών αυτών συστημάτων, εξαιτίας φόβων ότι η Γερμανία θα βρεθεί εν μέσω μιας ευρύτερης περιφερειακής σύρραξης.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έχει δηλώσει ότι περιμένει η αποστολή των Patriot να εγκριθεί από μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στη Γερμανία, ο στρατός τελεί υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να εγκρίνει κάθε γερμανική στρατιωτική αποστολή στο εξωτερικό.
Η γερμανική αποστολή, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, “δεν έχει παρά αποκλειστικά αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα , για να αποφευχθεί η επέκταση της εσωτερικής συριακής σύγκρουσης στην Τουρκία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας.