Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας , Άδωνης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αντικρίζουν θετικά την πρόταση του Συνδέσμου για ανάληψη της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής από τους πιστωτές.
Μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι “υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία υπό την έννοια ότι έχουμε μπει σε ορισμένες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορούν τα θέματα τα οποία μας απασχολούν”.
“Σήμερα συζητήσαμε για δύο συγκεκριμένα θέματα. Το ένα θέμα αφορά την ανάληψη της διαχείρισης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής από τους πιστωτές”, είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ο ΣΥΚΑΛΑ που θα αναλάβει τη διαχείριση αλλά οι πιστωτές της Λαϊκής “οι οποίοι αποτελούνται κατά κύριο λόγο από τους καταθέτες”.
Σημείωσε ότι η θέση του Συνδέσμου “είναι να υπάρξει σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, να γίνουν εκλογές για να δημιουργηθεί μια Επιτροπή ή ένα Συμβούλιο που θα αναλάβει τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων”.
Ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν «το 9,6% που διατηρεί η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου, οι θυγατρικές τράπεζες της Λαϊκής στο εξωτερικό και οι αγωγές που έχουν κινηθεί από τη Λαϊκή εναντίον ορισμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Βγενόπουλου”.
Καταλήξαμε, πρόσθεσε, “στο ότι πέραν της συζήτησης στη Βουλή, με οδηγίες του Προέδρου ανέλαβε πρωτοβουλία ο Υπουργός Οικονομικών για να συζητήσει με την Κεντρική Τράπεζα», έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις.
Το δεύτερο θέμα της σημερινής συνάντησης, είπε, “ ήταν η οικονομική πρόταση που έχουμε εκπονήσει εδώ και αρκετό καιρό και η οποία περιέχει πάρα πολλά στοιχεία” από την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2013 για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης.
“Συζητήσαμε σε βάθος ορισμένες πτυχές αυτής της πρότασης, δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο και θα συνεχίσει η συζήτηση σε επίπεδο Υπουργού Οικονομικών για να μελετήσουμε όλες τις πτυχές αυτής της πρότασης και να δούμε ποιες από αυτές είναι άμεσα υλοποιήσιμες και ποιες θα ακολουθήσουν σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.
Είπε ότι “δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από πλευράς κράτους επί του θέματος για τον απλούστατο λόγο ότι θα πρέπει όλες αυτές οι πτυχές να μελετηθούν σε μεγαλύτερο βάθος και να κοστολογηθούν”.
Υπήρξε όμως θετική ανταπόκριση από πλευράς του Προέδρου και του Υπουργού Οικονομικών στο θέμα της ανάληψης της διαχείρισης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής”.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «στόχος της πρότασης μας είναι όταν και εφόσον το κράτος είναι σε θέση να μπορέσει να αποκαταστήσει την αδικία που έχει γίνει».
Είπε επίσης ότι ο Σύνδεσμος κάνει σκέψεις για διοργάνωση δημοσιογραφικής διάσκεψης για να εξηγήσει λεπτομερώς αυτή την πρόταση.