Στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ξεκινά την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, η συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής, Νικόλα Παπαδόπουλο, στόχος είναι η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό να ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου, με την παρουσία στην Επιτροπή της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.
Στις 17 Οκτωβρίου θα παραστεί στις 9.00 στην Επιτροπή ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα αναλύσει τα κρατικά έσοδα, τους δημοσιονομικούς δείκτες και την οικονομική πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση. Θα ακολουθήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ, του Γενικού Λογιστηρίου και της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.
Την Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, θα εξεταστούν οι προϋπολογισμοί του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.
Την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, στην Επιτροπή Οικονομικών θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας και τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας.
Θα ακολουθήσουν την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου, οι προϋπολογισμοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί της Δικαστικής Υπηρεσίας, της Νομικής Υπηρεσίας και του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδειού, ενώ την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών και θα ακολουθήσει την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, οι προϋπολογισμοί της Υπηρεσίας Προστασίας του Ανταγωνισμού, της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφυγών και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα αναλύσει τα κονδύλια για διαφώτιση.
Τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.
Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 ολοκληρώνεται στην Επιτροπή Οικονομικών με την παρουσία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα αναλύσει την οικονομική κατάσταση και θα παραθέσει τις εκτιμήσεις της ΚΤ για την πορεία της οικονομίας.
Μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει την ανησυχία του “για το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του 2015, αντικατοπτρίζει ένα πάρα πολύ απλό γεγονός: Ότι η κυβέρνηση και η Τρόικα, έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους σε ότι αφορά τις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας. Έπεσαν έξω σε ότι αφορά τις προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης, που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία”.
Και δυστυχώς, συνέχισε, “παρά το ότι αυτό το γεγονός αποτυπώνεται μέσα από τις δαπάνες και τα δεδομένα του προϋπολογισμού, παράλληλα απουσιάζουν εκείνα τα αναπτυξιακά μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας”.
Παραμένει η ανησυχία του ΔΗΚΟ ότι “τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας θα επιδεινωθούν για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και εξαιτίας των μαζικών εκποιήσεων, που θα ακολουθήσουν, εάν δεν εφαρμοστεί παράλληλα με τη νέα νομοθεσία των εκποιήσεων ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύει εκείνους τους δανειζόμενους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης των τελευταίων πέντε χρόνων”.
“Εκείνους τους δανειζόμενους πρέπει να τους στηρίξουμε”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι “πρέπει να στηρίξουμε εκείνες τις κυπριακές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν υπό διαφορετικές περιστάσεις στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν μπορούν λόγω της ύφεσης, λόγω της ανεργίας, λόγω της κρίσης, λόγω της δυστοκίας δανεισμού και λόγω του ότι οι τράπεζες σήμερα αρνούνται να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον από την ενημέρωση, που έχει, η Κυβέρνηση θα καταθέσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, δηλαδή πριν από το τέλος του χρόνου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είχε ενημέρωση αλλά δεν μπορεί να μιλήσει “εκ μέρους της Κυβέρνησης, σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα (στη βάση των οποίων θα) καταθέσουν την όποια νομοθεσία, που έχει να κάνει με το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας”.
“Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο πως εάν δεν διευθετηθεί το πρόβλημα των εκποιήσεων, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας”, πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος κάκισε “το γεγονός ότι γνώριζε η Κυβέρνηση τις ανάγκες, αλλά και τις προϋποθέσεις του μνημονίου σε ότι αφορά τον τομέα των εκποιήσεων εδώ και 19 μήνες και επέλεξε να μην προχωρήσει στην ετοιμασία του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, παρά μόνο να προχωρήσει με τις μαζικές εκποιήσεις” και “εξ’ ου και αντιμετωπίζουμε σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι αυτός ο προϋπολογισμός δια της εφαρμογής του και βάσει τις εκτιμήσεις μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται ότι το 2015 θα είναι ακόμη ένα υφεσιακό έτος”, προσθέτοντας ότι “η Κυβέρνηση έπεσε έξω για άλλη μια φορά στις εκτιμήσεις της ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας”.
“Δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας όταν ένας προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός περικοπών και λιτότητας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “από τον προϋπολογισμό απουσιάζει το όραμα, η ανάπτυξη αφού ούτε ένα νέο έργο ανάπτυξης δεν προγραμματίζεται”.
Είπε ακόμη ότι “αρκετά ώριμα και έτοιμα έργα που είχαν ενταχθεί προηγουμένως σε προϋπολογισμούς έχουν αφαιρεθεί”, ενώ “απουσιάζει και η κοινωνική ευαισθησία αφού συνεχίζεται η πολιτική των περικοπών στις κοινωνικές παροχές”.
Ανέφερε ότι “από τη στιγμή που το κράτος σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης αρνείται να τοποθετήσει χρήματα στην ανάπτυξη και από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει από που να χρηματοδοτηθεί αφού ο τραπεζικός τομέας δεν παραχωρεί δάνεια και εάν παραχωρούνται αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο, η ανάπτυξη μετατρέπεται σε ένα άπιαστο μακρινό όνειρο”.
Ο κ. Ευαγόρου ζήτησε από την Κυβέρνηση “να επανεξετάσει όλες τις δυνατότητες εξεύρεσης πόρων είτε μέσα από εξοικονομήσεις είτε μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια είτε μέσω κινήτρων φορολογικών ή άλλων ούτως ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει επιτέλους η κυπριακή οικονομία”.
“Μέσω αυτού του προϋπολογισμού αυτό σίγουρα είναι αδύνατο”, κατέληξε.