Στόχος της Τουρκίας η συνδιαχείριση του ΦΑ της ΚΔ

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του σήμερα στη Πάφο  δήλωσε πως οι  δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι στόχος της Τουρκίας είναι η συγκυριαρχία επί του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνδιαχείριση με την Τουρκία και ο διαμοιρασμός των εσόδων από το ΦΑ.

Πρόσθεσε  πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πραγματικότητα σε απαλλοτρίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επιπλέον θα σήμαινε και αναγνώριση του ψευδοκράτους από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως «η αποδοχή της λογικής της συνδιαχείρισης πριν από τη λύση του κυπριακού προβλήματος σ’ αυτό θα οδηγήσει, στο να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει κρατική οντότητα στα κατεχόμενα, η οποία εκπροσωπεί νόμιμα την Κυπριακή Δημοκρατία».

Θα πρέπει, συνέχισε, για ακόμη μια φορά να απορρίψουμε αυτές τις αίολες διεκδικήσεις της Τουρκίας, να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό των επεμβατικών ενεργειών της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και να κλιμακώσουμε τα μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν πολιτικό κόστος και στην Τουρκία αλλά και στο ψευδοκράτος.

Σε σχετική ερώτηση για την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης Τζον Μπάιντεν στην Τουρκία, ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ο κ. Μπάιντεν μίλησε για την ανάγκη της συνεργασίας των χωρών της περιοχής, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, προσθέτοντας πως ο κ. Μπάιντεν όφειλε να δώσει μήνυμα στην Τουρκία ότι αν θέλει να συμμετάσχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής και να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνεργασία, θα πρέπει πρώτα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

«Δυστυχώς» παρατήρησε, ο κ. Μπάιντεν « δεν το έπραξε».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία, για να μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτήν τη συνεργασία, θα πρέπει να σεβαστεί πρώτα το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Αντίθετα – όπως είπε- η Τουρκία συμπεριφέρεται επιδρομικά και αρπακτικά σε βάρος μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα διαφόρων κομμάτων για σύσσωμη παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, ανέφερε πως όσοι δεν γνωρίζουν τη νομοθεσία, δεν γνωρίζουν φαίνεται ότι τη θέση των δημοτικών συμβούλων καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες και πως αν οι πρώτοι επιλαχόντες δεν αποδεχτούν, οι επόμενοι επιλαχόντες.

Πρόσθεσε πως εκείνο που αυτή τη στιγμή εγείρεται ως ζήτημα δεν είναι οι ευθύνες του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίες θα πρέπει να τεκμηριωθούν – αν υπάρξουν καταγγελίες – αλλά το ζήτημα της πολιτικής ευθιξίας που εγείρεται για τον Δήμαρχο της Πάφου.

Νομίζω, κατέληξε, ότι αυτό είναι απολύτως σαφές.

Με τον προσφυγικό κόσμο του Μουτάλου συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως η συνάντηση αποτελεί μια επαφή με τον προσφυγικό κόσμο που εδώ και 40 χρόνια σηκώνει σταυρό μαρτυρίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συνέχισε, «ακούσαμε τα τοπικά προβλήματα, τα προσφυγικά προβλήματα και ενημερώσαμε το λαό μας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις παράνομες συμπεριφορές της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά και για τα προβλήματα ευρύτερα που ταλανίζουν το δημόσιο βίο της χώρας, με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, και την ανάγκη κάθαρσης και εξυγίανσης».