Την άμεση σχέση μεταξύ κακής ψυχολογικής διάθεσης που προέρχεται από σοβαρά συμβάματα της ζωής και του καρκίνου του μαστού έρχεται να καταδείξει νέα επιστημονική μελέτη.
Σύμφωνα με “tanea.gr” οι νεαρές γυναίκες που εκτίθενται σε σοβαρά συμβάντα πάνω από μια φορά στη ζωή τους θα πρέπει να θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού και να αντιμετωπίζονται αναλόγως.
Ο Δρ Ρόνιτ Πελεντ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν από το Ισραήλ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 255 γυναίκες κάτω των 45 ετών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και τις συνέκριναν με 367 υγιείς γυναίκες όμοιας ηλικίας.
Η ομάδα εκτίμησε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ καρκίνου του μαστού και σοβαρών συμβάντων (απώλεια γονέα, συντρόφου ή συγγενή, διαζύγιο των γονέων πριν την ηλικία των 20 ετών) και ήπιων έως μετρίων συμβάντων (χωρισμός από σύντροφο, απώλεια εργασίας, οικονομική κρίση ή σοβαρή ασθένεια συγγενικού προσώπου).
Μετά από διόρθωση των πιθανών μεταβλητών που ασκούν επιρροή, η ανάλυση αποκάλυψε ότι υπάρχει θετικός συσχετισμός μεταξύ έκθεσης σε ένα ή περισσότερα ανεπιθύμητα γεγονότα και του καρκίνου του μαστού.
Για τις γυναίκες αυτές, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν αυξημένος κατά 62%. Δεν αρκούσε πάντως να έχουν εκτεθεί σε ένα αρνητικό συμβάν αλλά σε περισσότερα.
Συγκριτικά με τις υγιείς γυναίκες, αυτές με καρκίνο του μαστού είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερα σκορ κατάθλιψης και χαμηλότερα σκορ ευτυχίας και αισιοδοξίας.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν αρνητική σχέση μεταξύ ευτυχίας και αισιοδοξίας και καρκίνου του μαστού. Γενικά το αίσθημα της ευτυχίας και της αισιοδοξίας φάνηκε να προσφέρει προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού.
Όσο περισσότερο ευτυχισμένη και αισιόδοξη αισθανόταν η γυναίκα για την ζωή της τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα εκδήλωσης του καρκίνου του μαστού.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Cancer.