Αναλύοντας ταυτόχρονα την κατάσταση στο Κυπριακό αλλά και τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος λόγω της οικονομικής κρίσης οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων στην 25η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) εξέφρασαν σήμερα την εκτίμηση τους για τον αγώνα που διεξάγουν στις χώρες όπου διαμένουν για την υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου.
Οι γεωπολιτικές αλλαγές γύρω μας, ενισχύουν την ελπίδα ενός σωστού συμβιβασμού που θα επανενώνει την πατρίδα μας αφού δεν έχει θέση το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα στο σύγχρονο κόσμο και επιβάλλεται να έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Πρόσθεσε ότι η ενωμένη Κύπρος μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλο το λαό μας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας και μια νέα προοπτική για όλη την ευρύτερη περιοχή.
Αυτό, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, είναι κάτι που με έμφαση τόνισε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν κατά την ιστορική επίσκεψή του στην Κύπρο και θεωρούμε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη δήλωσή του πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο την οποία και αναγνωρίζει όλη η διεθνής κοινότητα εκτός μίας χώρας, φωτογραφίζοντας με αυτό τον τρόπο την Τουρκία. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι χαρακτήρισε την Κύπρο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και η υπόδειξη του πως «ο ρόλος και η δυναμική της Κύπρου στην περιοχή ενισχύεται». Και εδώ επιτρέψετε μου ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω τους Ομογενείς μας στις ΗΠΑ για τη σημαντικότατη συμβολή των στην επιτυχία της επίσκεψης Μπάιντεν, είπε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι “δεν έχουμε δικαίωμα να δεχθούμε μια διευθέτηση του Κυπριακού που δεν θα προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στα σημερινά προβλήματα και θα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού”. Έχουμε καθήκον, είπε, να διασφαλίσουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και θα αποκαθιστά στο νησί τα νόμιμα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Αναφερόμενος στις δύσκολες στιγμές που περνά η Κύπρος λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε πως ήδη οι προσπάθειες της κυβέρνησης, της Βουλής, των Κοινωνικών Εταίρων και της Κοινωνίας, άρχισαν να αποδίδουν. “Έχουμε κάποια πρώτα καλά σημάδια. Τις τέσσερις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα, τις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την καλυτέρευση του κλίματος εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Οι αγορές έδωσαν την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης, αγοράζοντας κυπριακά κρατικά ομόλογα. Η χώρα βαδίζει στη σωστή πορεία”, συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε πως πρέπει να υπάρχει ελάχιστη κοινή πλατφόρμα πάνω στην οποία να συναντώνται τα πολιτικά κόμματα για να υπάρξει η προϋπόθεση για ενότητα. “Πρέπει να υπάρχει προσυνεννόηση και ανταλλαγή απόψεων προτού οι εκάστοτε Κυβερνήσεις προχωρούν στην δέσμευση πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Και να μου επιτρέψετε να πω ότι τα τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά λειτούργησε με αυτό τον τρόπο η πολιτική ζωή στον τόπο μας. Μετατραπήκαμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό σε ανθρωποφάγους, κάτι που θεωρώ ότι είναι καταστροφικό αν αφεθεί να συνεχίσει”, σημείωσε.
Στόχος μας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι η λύση, απελευθέρωση, επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην βάση των όσων διαχρονικά έχουμε συμφωνήσει με την διεθνή κοινότητα, αλλά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είπε ότι ακέραια την ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις την έχει η τουρκική πλευρά που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο που να καταλήξουμε είτε στη συνομοσπονδία είτε στη διχοτόμηση.
“Δεν ήταν όμως τα δικά μας τα λάθη καθοριστικά για το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι σήμερα. Εχοντας πλήρη επίγνωση ποιος είναι ο στόχος της τουρκικής πλευράς, η δική μας προσπάθεια είναι να ενεργούμε με τρόπο που θα καταστήσει ανέφικτη την υλοποίηση αυτών των στόχων της τουρκικής πλευράς, με συνέπεια και προσήλωση στις θέσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί έναντι της διεθνούς κοινότητας, με την αποφυγή παλινδρομήσεων και τακτικισμών που θα μας εκθέτουν και θα παρέχουν έδαφος στην τουρκική πλευρά να προωθεί τις δικές της θέσεις”, πρόσθεσε.
Ο κ. Κυπριανού, σχολιάζοντας το θέμα χάραξης νέας στρατηγικής στο Κυπριακό είπε πως “θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η χάραξη μιας νέας πολιτικής θα είναι πειστική και αποτελεσματική σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την υλοποίηση των στόχων που έχουμε καθορίσει. Θα είμαστε πολύ αυστηροί κριτές στις προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν”, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στο δικό του χαιρετισμό, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως “δυστυχώς τα γεγονότα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και αποδεικνύουν, επίσης δυστυχώς, ότι η ακολουθούμενη στρατηγική έχει αποτύχει. Ήταν από την πρώτη στιγμή σαφές και ξεκάθαρο ότι με το Κοινό Ανακοινωθέν η τουρκική πλευρά πέτυχε τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν διαπραγματεύσεις”.
Είπε ότι το ΔΗΚΟ πρόβαλε και προβάλλει την επιτακτική ανάγκη για συλλογική χάραξη νέας στρατηγικής έτσι ώστε να απεγκλωβιστούμε από τη Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου και το έγγραφο Ντάουνερ, να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή ενόψει των κοιτασμάτων ΦΑ, να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας σε μία περιοχή όπου εξελίσσονται πρωτοφανείς και ανεξέλεγκτες συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα.
Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε σε σχέση με τις εκποιήσεις, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μπορεί να αποδεχτεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο ως έχει, γιατί δεν παρέχει ένα αποτελεσματικό «δίχτυ» προστασίας, το οποίο να προστατεύει την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, λόγω της κρίσης και των προβλημάτων που δημιούργησαν, είτε οι πολιτικές αποφάσεις είτε οι αποφάσεις των τραπεζών. “Είναι καθήκον μας να υποχρεώσουμε αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν, να πληρώσουν. Είναι όμως επίσης καθήκον μας, να προστατεύσουμε τις οικογένειες που χωρίς να φταίνε, το τονίζω, χωρίς να φταίνε, έχασαν ξαφνικά τη δουλειά ή τα εισοδήματα τους και αδυνατούν να πληρώσουν αυτή τη στιγμή”, συμπλήρωσε.
Ο Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως προσδιορίζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, την στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, δεν είναι δυνατόν στη βάση ρεαλιστικής εκτίμησης να εκφραστεί οποιαδήποτε αισιοδοξία για την προοπτική σύντομης λύσης, λειτουργικής και βιώσιμης.
Η Τουρκία, συνέχισε, η οποία ελέγχει απόλυτα τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, έχει καταστήσει σαφές ότι εμμένει σε συνομοσπονδικαή μορφή λύσης, με διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, προφανής στόχος ο πλήρης πολιτικο-στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η επανεξέταση της στρατηγικής μας στην βάση των αρχών λύσης, όπως διατυπώθηκαν στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009, αλλά και των νέων γεωστρατηγικών και ενεργειακών δεδομένων όπως διαμορφώνονται στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2009 όταν όλα τα κόμματα αποφάσισαν στην εμμονή για εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό στην βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου `77, ΄79 για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Η λύση, συνέχισε, πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού και των θεσμών.
Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, σημείωσε. “Πρέπει να συμφωνούμε όλοι ότι στην περιοχή που ζούμε ότι η Κύπρος είναι η μόνη όαση ελπίδας για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο όχι μόνο την ΕΕ. Θα πρέπει να το αξιοποιούμε όλοι ότι έχουμε φυσικό αέριο και οποιαδήποτε συνεννόηση και συμμαχία με μεγάλες χώρες πρέπει να έχει την προϋπόθεση της προστασίας του φυσικού αερίου”, ανέφερε.
Επικαλούμενος τον Ελύτη, ο κ. Συλλούρης, είπε πως τα μικρά κράτη για να επιβιώνουν πρέπει να συνεργάζονται και να συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών. Ομως είναι ένα πράγμα να συνεργάζεσαι και να συμβαδίζεις με τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών κι άλλο πράγμα να γίνεσαι δούλος και υποτακτικός των μεγάλων χωρών.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως “χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική διαχείρισης του Κυπριακού μακροχρόνια και διαρκή, η οποία να προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται συνεχώς, χωρίς να παρεκκλίνει από το στρατηγικό στόχο και δεν μπορεί να αλλάζει από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση και από δεκαετία σε δεκαετία”.
Ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η διαπραγματευτική τους δυνατότητα είναι πολύ περιορισμένη. “Η μνημονιακή σύμβαση πιθανόν να χρησιμοποιηθεί από τους γνωστούς κύκλους του διεθνή παράγοντα ως βρόγχος και ως μοχλός πίεσης για αποδοχή νόθας λύσης στο Κυπριακό με ικανοποίηση των Τουρκικών στρατηγικών σχεδιασμών. Ήδη πολλοί άρχισαν να μιλούν για τα οικονομικά οφέλη της οποιαδήποτε λύσης του Κυπριακού, βλέπουν επιχειρηματικές συμφωνίες και οραματίζονται μπίζνες με τους νεοθωμανούς”, πρόσθεσε.
Από την άλλη, συνέχισε, διαμορφώνονται καινούργιες συμμαχίες στην περιοχή και προοπτικές αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων. “Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, η προσέγγιση με το Ισραήλ, τα νέα δεδομένα στη σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ, η εσωτερική αναταραχή στην Τουρκία, το Συριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και το Ιράκ, έχουν αποδυναμώσει ή κατά άλλους έχουν διαφοροποιήσει το ειδικό βάρος της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε λοιπόν, μια ορθή στρατηγική που θα διαμορφωθεί στη βάση επιστημονικών δεδομένων και θα στοχεύει στην ανατροπή του δυσμενούς ισοζυγίου δυνάμεων ή τουλάχιστον στη δημιουργία επιτέλους μιας ισορροπίας δυνάμεων και συμφερόντων”, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας στον δικό του χαιρετισμό είπε πως η πολιτική που εδώ και τέσσερις δεκαετίες ακολουθούμε στο Κυπριακό, αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Αν στόχος μας, σημείωσε, είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και της διχοτόμησης, τότε η ακολουθούμενη διαχρονική πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων απέτυχε παταγωδώς. “Συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής, οδηγεί, είτε σε διαιώνιση της διχοτόμησης είτε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών που θα καταλύει και αυτήν ακόμα την Κυπριακή Δημοκρατία”, πρόσθεσε.
Αντί λοιπόν, συνέχισε, να ασχολούμαστε με την ταμπέλα της λύσης, εμείς προτείνουμε να καθορίσουμε τους στόχους, που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από τη λύση όποια και αν είναι αυτή καθώς επίσης θα πρέπει ακόμα να καθορίσουμε πως διασφαλίζουμε αυτούς τους στόχους στη λύση. “Αυτά καθώς και οι τρόποι κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας θα είναι μέρος της Πρότασης Στρατηγικής που η Συμμαχία Πολιτών διαμόρφωσε και θα καταθέσει στην προγραμματιζόμενη τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στο νέο γύρο συνομιλιών, ο οποίος είπε έχει ως βάση και πλαίσιο το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, “ένα μακροσκελές Ανακοινωθέν όπως αποδεικνύεται και στις συνομιλίες, με τις ασάφειες που περιέχει, για μια σειρά από σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, αντί να ξεκαθαρίζει τις αρχές και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, επιτρέπει στην Τουρκική πλευρά να καταθέτει ακόμα πιο απαράδεκτες θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.