Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα ονόματα υποψηφίων για την προεδρία και αντιπροεδρία του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ , προκειμένου η επιλογή να γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστήμιου σήμερα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ) στην τελική ψηφοφορία για την προεδρία, ο Χάρης Πουαγκαρέ και η εναλλακτική πρόταση για αποστολή στον Πρόεδρο των 2 ονομάτων των υποψηφίων (για κάθε θέση), πήραν από 14 ψήφους και 2 ψήφους πήρε ο Πανίκος Λεωνίδου (ο οποίος δεν παρέστη στη συνεδρία της Συγκλήτου). Για την επιλογή Αντιπροέδρου ο Δημοσθένης Μαυρέλης πήρε 10 ψήφους έναντι 9 του Σπύρου Σπύρου, ενώ 11 ψήφισαν υπέρ του να επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι «εξαρχής υποστήριξε και διεκδίκησε μια διαδικασία κατά την οποία η Σύγκλητος θα μελετούσε τις υποψηφιότητες και κατά τρόπο αντικειμενικό και εμπεριστατωμένο θα διαμόρφωνε πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Θεωρεί ακόμα ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να θεσπιστεί σε Κανόνα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι μελλοντικές διαδικασίες θα εφαρμοστούν κατά τρόπο σαφή και νομότυπο.
Αναφέρει επίσης ότι μέχρι και σήμερα η Πρύτανης δεν έχει αποσύρει επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο -χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τη Σύγκλητο- αναφορικά με το διορισμό προέδρου και αντιπροέδρου στο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.
«Στη σημερινή διαδικασία, και παρόλο που υπήρχε έντονη άρνηση της Πρυτάνεως να επιτρέψει την εναλλακτική επιλογή για αποστολή στον ΠτΔ και των 2 ονομάτων των υποψηφίων (για κάθε θέση) ως άξιων να αναλάβουν την Προεδρία / Αντιπροεδρία και να αφεθεί το Υπουργικό Συμβούλιο να επιλέξει, η Πρύτανης υποχρεώθηκε εν τέλει (και κατόπιν εκλογικής διαδικασίας) να συμπεριλάβει και την εναλλακτική επιλογή», αναφέρει η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ.
Προσθέτει ότι η «συναινετική πρόταση για αποστολή των ονομάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η ορθότερη ενέργεια υπό τις περιστάσεις».