Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη Αμερικανού Αντιπροέδρου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Λευκωσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη, την οποία χαρακτηρίζει ιστορική και θεωρεί ότι αποτελεί απόδειξη της ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ.
Η επίσημη τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε τον κ. Μπάιντεν και μετά την ανάκρουση των Εθνικών Υμνων των δύο κρατών από την φιλαρμονική της αστυνομίας, οι δύο άνδρες επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα.
Ο Αμερικανός επίσημος κατέθεσε επίσης στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και κατευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο κτίριο του Προεδρικού έξω από το οποίο στρώθηκε κόκκινο χαλί και λήφθηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Την επίσημη τελετή υποδοχής καλύπτουν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές από την Κύπρο, από ξένα ΜΜΕ, καθώς και τ/κ ΜΜΕ.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην περιοχή, παρέχοντας ασφάλεια.
Θα ακολουθήσει κατ΄ ιδίαν συνάντηση 10-15 λεπτών μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αμερικανού Αντιπροέδρου.
Στη συνέχεια, θα γίνουν διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών στις οποίες θα συμμετέχουν από πλευράς Λευκωσίας οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Ενέργειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον.
Από αμερικάνικης πλευράς θα συμμετέχουν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ο Σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, Jake Sullivan και ο βοηθός του, ο Βοηθός Υφυπουργός για θέματα ενέργειας Αmos Hochstein, αξιωματούχος από το γραφείο του Προέδρου Ομπάμα και αξιωματούχος από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Mετά τις συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν θα υπογράψει το βιβλίο των επισκεπτών και θα ακολουθήσει γεύμα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και Προέδρων της Βουλής, του Γενικού Εισαγγελέα και των αρχηγών των κομμάτων, κατά την οποία θα υπάρξει δήλωση από πλευράς του Τζο Μπάιντεν μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου.
Στην ατζέντα των συνομιλιών της επίσκεψης Μπάιντεν θα βρεθούν κατά σειρά προτεραιότητας, η ενέργεια και το Κυπριακό, η ουκρανική κρίση και διμερή ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται ανακοινώσεις στο θέμα του Κυπριακού και των ΜΟΕ, στα οποία η ε/κ πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και διαψεύδει πληροφορίες ότι έχει σταματήσει η προσπάθεια με δική της υπαιτιότητα. Πάντως, η Λευκωσία θα καλωσορίσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο Κυπριακό και θα ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν πολύ καλή σχέση.
Δεν παραβλέπει όμως η Λευκωσία και το ρόλο της ΕΕ και είναι σημαντικό, ότι σήμερα φθάνει στην Κύπρο και ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό Πίτερ Βαν Νούφελ, με τον οποίο θα υπάρξει συνάντηση, και ο οποίος μάλλον θα μένει πλέον μόνιμα στο νησί.
Στα διμερή ζητήματα, ενδεχομένως να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις για θέματα οικονομίας και ανεργίας, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για το ζήτημα της θεώρησης εισόδου καθώς η Κύπρος είναι η μόνη από τις χώρες της ΕΕ της οποίας οι υπήκοοι χρειάζονται ακόμη βίζα για μετάβαση στις ΗΠΑ.
Για το θέμα της ενέργειας, η κυπριακή πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον είναι προφανές ότι επείγεται στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, με δεδομένη την κατάσταση με τη Ρωσία, και θέλει να βρεθούν άλλες λύσεις πέραν του αγωγού από την Τουρκία.
Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης η Ουάσινγκτον αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και ανησυχεί ιδιαιτέρως και μιλά για domino effect.
Πάντως, η Λευκωσία στο ζήτημα των κυρώσεων είναι ξεκάθαρη και συντάσσεται με το στρατόπεδο της Γερμανίας εντός της ΕΕ, ότι οι τομεακές κυρώσεις έχουν επιπτώσεις και δεν θα πρέπει η ίδια η ΕΕ να αυτοτιμωρηθεί στο θέμα αυτό. Επίσης, θα προβάλει το γεγονός ότι στο ζήτημα των κυρώσεων, απαιτείται απόφαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.