Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε χαιρετισμό του στο 5ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ δήλωσε ότι η εξασφάλιση επαρκούς και βιώσιμου συνταξιοδοτικού εισοδήματος για τους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησης να εγκαινιάσει διάλογο με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση στο σύστημα και τους θεσμούς στον τομέα των συντάξεων.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε αρχικά ότι λόγω της γήρανσης του πληθυσμού η λειτουργία αποτελεσματικών συνταξιοδοτικών ταμείων δεν είναι πλέον μια πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαιότητα η οποία θα διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, την κοινωνική συνοχή και θα συνδράμει ταυτόχρονα στην προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και της βιώσιμης μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Αναφέροντας ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού 2ου και 3ου πυλώνα στο συνταξιοδοτικό μιας χώρας αποτελεί μια πολύ πιο αξιόπιστη και κοινωνικά δίκαιη επιλογή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας μας έχουν ήδη εφαρμοστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Ο Υπουργός είπε ότι η σε βάθος χρόνου κατάργηση της κυβερνητικής συντάξεως επιβάλλει τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας του δημόσιου τομέα, προσθέτοντας πως πέραν από τα συνταξιοδοτικά του δημόσιου τομέα, υπάρχει η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ευρύτερου πλαισίου παροχής συντάξεων.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις βασικές κατευθύνσεις πολιτικής της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Πρώτη κατεύθυνση, όπως είπε, είναι η κάλυψη με συγκεκριμένα και αξιόπιστα κίνητρα και υποχρεώσεις και με επανεξέταση του φορολογικού χειρισμού, όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Δεύτερη κατεύθυνση πολιτικής είναι η διασφάλιση μέσω ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου της ποιότητας, της σωστής, αξιόπιστης και διαφανούς λειτουργίας των Ταμείων, σε ανταγωνιστικό κόστος σε διεθνές επίπεδο.
Τρίτη κατεύθυνσης, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι η προώθηση της ενοποίησης των συνταξιοδοτικών ταμείων. “Η ύπαρξη εκατοντάδων ταμείων προνοίας σε μια οικονομία του δικού μας μεγέθους αποτελεί παραδοξότητα και η ενοποίηση τους θα επιτρέψει την αξιοποίηση οικονομικών κλίμακας και την εφαρμογή δομών βέλτιστης διακυβέρνησης και ελαχιστοποίησης των κινδύνων”, είπε.
Ως τέταρτη κατεύθυνσης πολιτικής της Κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου του συνταξιοδοτικού. “Προς αυτή την κατεύθυνση πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ενοποίηση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών με την υπηρεσία του Εφόρου Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών. Αυτή η προοπτική”, συνέχισε, “η οποία τυγχάνει επεξεργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αποτελεί μέρος των εισηγήσεων του ΔΝΤ, κρίνεται ως επιβεβλημένη λόγω της συνάφειας του αντικειμένου εποπτείας αλλά και των συνεργειών που θα προκύψουν και οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα μια αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία”.
Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι για την Κυβέρνηση η λήψη διαρθρωτικών μέτρων στον τομέα των συνταξιοδοτικών παροχών είναι μονόδρομος και αποτελεί βασική διέξοδο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα.