Tις έξι κατευθυντήριες αρχές για την αποχώρηση των ενόπλων του ΡΚΚ από την Τουρκία, που θα αρχίσει στις 8 Μαΐου, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, Μουράτ Καραγιλάν, στην οποία αναφέρεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος
Σύμφωνα με τα διάφορα δημοσιεύματα, ο Καραγιλάν είπε πως οι ένοπλοι αντάρτες θα αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Στην έξοδό τους, θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία που είχαν ακολουθήσει κατά την είσοδό τους στην Τουρκία.
Αν κατά την έξοδό τους από την Τουρκία, οι ένοπλοι δεχτούν επίθεση, όπως είχε συμβεί στην αντίστοιχη επιχείρηση αποχώρησής τους το 1999, η διαδικασία εξόδου θα διακοπεί και οι αντάρτες του ΡΚΚ διατηρούν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αντίποινα άμεσα. Η έξοδος των ενόπλων θα ξεκινήσει στις 8 Μαΐου.
Ο Καραγιλιάν απέφυγε να ορίσει καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης, λέγοντας μόνο ότι θα ολοκληρωθεί «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Η εφημερίδα «Πόστα» γράφει πάντως ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Οι ένοπλοι, δήλωσε ο Καραγιλάν, καταλήγοντας στο Βόρειο Ιράκ, αναμένουν κατανόηση από τις τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με τον Εγιούμπ Τζαν, αρθρογράφο της «Ραντικάλ», ο Καραγιλάν με αυτή τη δήλωση, περνάει το μήνυμα ότι αναμένεται από τις αρχές στο Βόρειο Ιράκ να χορηγήσουν ένα καθεστώς προστασίας στο ΡΚΚ.
Η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε από ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, ότι ο κουρδικός λαός δεν θα δεχθεί να συνεχίσει να ζει «χωρίς ταυτότητα και καθεστώς», ερμηνεύεται, σύμφωνα με την «Πόστα», ως αίτημα για αυτονομία των Κούρδων.
Το ΡKK, πρόσθεσε ο Καραγιλάν, πρόκειται να προχωρήσει στην κίνηση αφοπλισμού του, μόνο αφότου η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει στις απαιτούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και αφεθούν ελεύθεροι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλοι ένοπλοι του ΡΚΚ. Η δήλωση αυτή εξέπληξε τον Τούρκο Πρωθυπουργό, γράφει η «Σοζτσιού».
Η «Χαμπερτούρκ» αναφέρει ότι ο Καραγιλάν ζήτησε ανεξάρτητες αντιπροσωπείες παρακολούθησης της διαδικασίας αποχώρησης. Κάλεσε δε την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να στηρίξουν τη διαδικασία για την ειρήνη.
Σύμφωνα με την «Ακσιάμ», αν και η ημερομηνία αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ ορίστηκε για τις 8 Μαΐου, οι ένοπλοι έχουν σχεδόν αποχωρήσει από τις περιοχές Χακιάρι και Σιρνάκ. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης σημειώθηκαν εντάσεις μεταξύ ενόπλων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η «Χουριέτ» γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) συγκλήθηκε στην Άγκυρα και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για αντιμετώπιση της βίας, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε την αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ασφάλεια των πολιτών θα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Η «Γενί Σαφάκ» σημειώνει το γεγονός ότι η διαδικασία για την ειρήνη (όπως αναφέρεται η επίλυση του Κουρδικού) για πρώτη φορά αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΑ, ενώ η «Ακσιάμ» επισημαίνει ότι για πρώτη φορά δεν έγινε χρήση της έκφρασης «φόβος απόσχισης», που επαναλαμβανόταν παγίως σε προηγούμενες ανακοινώσεις.