Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι με το νέο χρόνο αναμένεται να εγκριθούν τα νομοσχέδια που συνθέτουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Παράλληλα πρόεσθεσε ότι οι προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για μετάθεση της εφαρμογής των εκποιήσεων θα οδηγηθούν στην τελευταία Ολομέλεια του έτους, που έχει οριστεί για τις 18 Δεκεμβρίου.
«Είναι πρακτικά αδύνατο να εξεταστούν αυτά τα νομοσχέδια και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν από το τέλος του χρόνου. Η Επιτροπή θα εξετάσει τις επόμενες μέρες πώς θα κινηθεί», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις μετά το πέρας της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου τέθηκαν τα δύο πρώτα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Ο κ. Παπαδόπουλος κάκισε το γεγονός ότι αυτά τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια έχουν κατατεθεί με σημαντική καθυστέρηση, σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Βουλή καλείται να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αναγνώρισε όμως ως σημαντικό το ότι ξεκίνησε η συζήτηση με τη κατάθεση των δύο νομοσχεδίων, αλλά απηύθυνε έκκληση όπως εξεταστούν οι επιφυλάξεις του Γενικού Εισαγγελέα.
Υπενθυμίζοντας τα απαξιωτικά σχόλια που ακούστηκαν προς τη Βουλή από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπως είπε, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι τα κυβερνητικά νομοσχέδια πάσχουν από τις ίδιες ακριβώς αδυναμίες που έπασχαν οι προτάσεις νόμου που είχε ετοιμάσει η Βουλή. «Η αντισυνταγματικότητα της Κυβέρνησης είναι καλύτερη από την αντισυνταγματικότητα της Βουλής;”διερωτήθηκε.
Δήλωσε ακόμη ότι πλαίσιο παραμένει ακόμη ατελές, καθώς απουσιάζουν σημαντικά κενά όπως τη διαγραφή χρεών, τον εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής διαδικασίας.
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ευαρέσκεια για τον έργο που έγινε από την Κυβέρνηση και τους τεχνοκράτες των κομμάτων που εργάστηκαν για την ετοιμασία των σχετικών νομοσχεδίων.
O κ. Παπαδόπουλος είπε ότι προτάσεις νόμου για αναβολή των εκποιήσεων θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της 18ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
«Για μας αποτελεί (το πλαίσιο αφερεγγυότητας) πακέτο με τις εκποιήσεις, καθώς επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ τραπεζών και δανειζομένων», είπε.
Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ, την οποία στηρίζει το ΔΗΚΟ, προνοεί αναβολή των εκποιήσεων μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δοθεί επέκταση μέχρι τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι υπάρχουν σημαντικές πρόνοιες στα νομοσχέδια και καταγράφεται η πρόθεση του νομοσχεδίου για το χρέος βιώσιμων επιχειρήσεων, να προστατέψει τις βιώσιμες επιχειρήσεις, την επαγγελματική στέγη.
Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, είπε.
Ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε ανησυχία από τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Νομική Υπηρεσία για το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς την ίδια στιγμή που προσυπογράφεται ένα νομοσχέδιο από τη Νομική Υπηρεσία να εκφράζονται επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις αυτές αφορούν θεμελιακές πρόνοιες που τροποποιούν ιδιωτικές συμβάσεις. Το ζήτημα πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως», κατέληξε.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα νομοσχέδια “μπάζουν νερά από όλες τις πλευρές”.
Υπενθύμισε την αντισυνταγματικότητα των προτάσεων νόμου της Βουλής που προστάτευε τους εγγυητές, λόγω της ιδιωτικής σύμβασης και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση χρέους επιχειρήσεων η ιδιωτική σύμβαση μην προστατεύεται.
«Δεν μπορεί να εφαρμόζονται στην περίπτωση των εγγυητών δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το νομοσχέδιο έχει πολλές αντιφάσεις», είπε.
Σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ανασταλεί η νομοθεσία για τις εκποιήσεις μέχρι την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, ο κ. Περδίκης είπε ότι διαμορφώθηκε η πλειοψηφία που θα οδηγήσει τις προτάσεις νόμου για αναβολή της εφαρμογής των εκποιήσεων στην Ολομέλεια της 18ης Δεκεμβρίου.