Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μέρεϊ, ανακοίνωσε την έναρξη στις 29 Ιανουαρίου του νέου κύκλου επαφών της «τρόικας» με τις κυπριακές αρχές, στο πλαίσιο της τρίτης επιθεώρησης του κυπριακού προγράμματος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε πως «ομάδα του ΔΝΤ από κοινού με την ΕΚΤ και την ΕΕ έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν συνομιλίες στη Λευκωσία με την κυπριακή κυβέρνηση, στις 29 Ιανουαρίου. Αποστολή της η επόμενη επιθεώρηση του προγράμματος και οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες».
Ο κ. Μέρεϊ είπε ότι ο στόχος της αποστολής είναι να καταλήξει σε συμφωνία πάνω στις πολιτικές που θα υποστηρίξουν την συμπλήρωση της τρίτης επιθεώρησης του προγράμματος.
«Οι συνομιλίες θα καλύψουν ένα εύρος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσφάτων οικονομικών εξελίξεων, τις πολιτικές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δημοσιονομική πολιτική και την πρόοδο της Κύπρου στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση, πότε αναμένεται η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Μέρει είπε πως «επιπρόσθετα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών αναμένονται φέτος, σε ευθυγράμμιση με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης», επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η απτή πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πρόσθεσε ότι ο οδικός χάρτης προνοεί σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών κατά τρόπο προβλεπτό και με τάξη, συνδέοντας τα βασικά βήματα χαλάρωσης με απτή πρόοδο στην στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα και διατηρώντας ευελιξία έναντι της αλλαγής των συνθηκών, όταν χρειάζεται, με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Σχολιάζοντας κριτική ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση στην Κύπρο ήταν λανθασμένες, επανέλαβε ότι με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης, οι προβλέψεις μιλούν για ύφεση -7,7% το 2013, – 4,8% το 2014 και ανάπτυξη 0,9% το 2015.
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την Ελλάδα, ο κ. Μέρεϊ απέφυγε να δώσει ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Παράλληλα, είπε «δεν βλέπουμε άλλες συνομιλίες για κούρεμα του ελληνικού χρέους» και παρότι ρωτήθηκε επανειλημμένα αν αυτό ισχύει για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή αφορά και το μέλλον, αρνήθηκε να διευκρινίσει.