Έρευνα των ΕΙU/PwC εξετάζει τις μεθόδους λήψης αποφάσεων που εφαρμόζουν οι CEOs
Τη διαίσθηση και την πείρα τους εμπιστεύονται περισσότερο τα εκτελεστικά στελέχη οργανισμών για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα «Gut & gigabytes: Capitalising on the art & science in decision making», που διεξήγε η Μονάδα Πληροφοριών του Economist (EIU) με τη χορηγία της PwC. Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτελεστικών στελεχών ανά το παγκόσμιο (94%) δηλώνει ότι η διοίκηση της εταιρείας τους είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη στρατηγική τους, αλλά μόλις το ένα τρίτο βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε δεδομένα και σχετικές αναλύσεις κατά τη λήψη της τελευταίας σημαντικής απόφασης.
Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διαίσθηση ή η πείρα καθώς και οι συμβουλές και η πείρα άλλων μελών του οργανισμού αποτελούν την προτιμούμενη μέθοδο που ακολουθείται κατά τη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, το 43% των εκτελεστικών στελεχών που δηλώνει ότι οι εταιρείες τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα αναφέρει και τη μεγαλύτερη βελτίωση στη λήψη αποφάσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Η επένδυση στην ποιότητα της ανάλυσης δεδομένων με στόχο τη λήψη καλύτερων αποφάσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλα τα εκτελεστικά στελέχη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα εκτελεστικά στελέχη λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις σε συχνή βάση και τις αναθεωρούν τακτικά. Ποσοστό μεγαλύτερο από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνει μια σημαντική απόφαση κάθε τρίμηνο, ενώ το 43% προβαίνει σε μηνιαία αναθεώρηση. Οι πέντε σημαντικότερες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν τα εκτελεστικά στελέχη εντός των επόμενων 12 μηνών αφορούν, με σειρά σπουδαιότητας, τα ακόλουθα: ανάπτυξη υφιστάμενων εργασιών, συνεργασία με ανταγωνιστές, συρρίκνωση υφιστάμενων εργασιών, διείσδυση σε νέο κλάδο ή έναρξη νέων εργασιών και εταιρική χρηματοδότηση.
Τα εκτελεστικά στελέχη δήλωσαν ότι η εμφάνιση των επιχειρηματικών ευκαιριών, που είναι αδύνατο να αγνοήσουν, αποτελεί το πιο συνηθισμένο κίνητρο για τη μελέτη μιας σημαντικής απόφασης (30%). Άλλοι λόγοι είναι η λήψη των αποφάσεων που είχαν καθυστερήσει να ληφθούν προηγουμένως (25%), το εάν η απόφαση εξυπηρετεί τη στρατηγική της εταιρείας (18%), η δοκιμή νέων ιδεών (15%), η αντίδραση σε εξωγενείς παράγοντες (9%) και η ρύθμιση (4%).
Παρά το ότι τα εκτελεστικά στελέχη εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) δήλωσαν ότι η χρήση δεδομένων έχει διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία τους λαμβάνει αποφάσεις και αναμένουν ότι ο αντίκτυπος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος στο μέλλον. Οι τρεις βασικές αλλαγές στις οποίες σχεδιάζουν να προβούν τα εκτελεστικά στελέχη κατά τη λήψη αποφάσεων περιλαμβάνουν τον αριθμό των ατόμων που εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης, τη μεγαλύτερη χρήση εξειδικευμένων και λεπτομερών αναλύσεων και δεδομένων και την αξιοποίηση των ομάδων που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία δεδομένων στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.