Στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών απόψε στο Βερολίνο.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα: «Αιφνιδιαστήκαμε από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που υπάρχουν πολλές σοβαρές αποφάσεις να ληφθούν.
Εχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου τα οποία χαίρουν της αναγνώρισης και του σεβασμού της Γερμανίας. Από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις.
Η προσοχή της Γερμανίας είναι στραμμένη προς την Ελλάδα. Υποστηρίζουμε τις δυνάμεις της προόδου, αυτές που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την πορεία και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν ενωμένες για να ολοκληρώσουν αυτή την προσπάθεια».
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη χώρα μας, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Ο Πρωθυπουργός και εγώ, ως αρχηγοί των δυο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, αποφασίσαμε να επισπεύσουμε την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή. Το Σύνταγμα μας προβλέπει πως απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας και αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων στον τρίτο γύρο.
»Ο τρίτος γύρος θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου και πιστεύουμε ότι η αίσθηση καθήκοντος των Ελλήνων βουλευτών θα μας επιτρέψει να εκλέξουμε συναινετικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποφύγουμε την πρόωρη διάλυση της βουλής και τις πρόωρες εκλογές.
»Αυτό θα βοηθήσει την χώρα, θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε μέσα στο χρονικό διάστημα των δυο μηνών, που ήδη έχει αποφασίσει το Eurogroup, όλη αυτή τη διαδικασία. Η ελληνική οικονομία θα έχει μπροστά της ένα διάστημα 18 μηνών που θα είναι το διάστημα της απογείωσης, της πραγματικής αλλαγής για κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα, κάθε επιχείρηση, κάθε νοικοκυριό.
»Αν φυσικά δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη αυτής της αυξημένης πλειοψηφίας θα οδηγηθούμε σε εκλογές και ο κάθε Έλληνας πολίτης θα κληθεί να κάνει μια επιλογή ευθύνης, μια επιλογή σε σχέση με την μοίρα της χώρας, που πρέπει να είναι μια μοίρα ευρωπαϊκή, μια μοίρα σταθερότητας. Γιατί θα ήταν κρίμα να ακυρώσουμε μόνοι μας τις τόσο μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.»