Τις υπερπληρωμές σε συντάξεις και επιδόματα συζήτησαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, οι υπερπληρωμές του κράτους ανέρχονται στα 12,4 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι υπερπληρωμές του κράτους σε συντάξεις και επιδόματα ανέρχονται στα 12,4 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της παράθεσης σε κάποιες περιπτώσεις λανθασμένων στοιχείων από τους λήπτες ή λανθασμένων εκτιμήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Από το σύνολο των υπερπληρώμων τα 3,4 εκ. ευρώ αφορούν συντάξεις που δόθηκαν από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι λήπτες που έλαβαν επιπλέον συντάξεις ή επιδόματα καλούνται να τα επιστρέψουν πίσω, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Στις περιπτώσεις, είπε, που η υπερπληρωμή οφείλεται σε λάθος των κρατικών υπηρεσιών δεν γίνεται ανάκτηση των χρημάτων, ενώ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες με δόλιο τρόπο παρατέθηκαν λανθασμένα στοιχεία από τους λήπτες τότε επιστρέφουν πίσω όλα τα χρήματα που έλαβαν.
Όπως είπε, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη και θα πρέπει τα Υπουργεία να βρουν τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του συστήματος ελέγχου των υπηρεσιών του κράτους.
Επίσης ανέφερε ότι οι αρμόδιοι τους ενημέρωσαν ότι η Τρόικα απαίτησε αλλαγές στο νομοσχέδιο για την διαφοροποίηση του δημόσιου βοηθήματος.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθήνα Κυριακίδου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες το κράτος προχώρησε σε υπερπληρωμές επιδομάτων και εξήγησε ότι πρόκειται για περιπτώσεις αιτητών πολιτικού ασύλου, οι οποίοι ενώ εγκατέλειπαν την Κύπρο, συνέχιζαν να λαμβάνουν επιταγές από το κράτος.
Είπε, εξάλλου, πως υπάρχουν περιπτώσεις Τουρκοκύπριων, οι οποίοι δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία στις ελεύθερες περιοχές και λαμβάνουν δημόσιο επίδομα, ωστόσο, διαμένουν στα κατεχόμενα.
Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονίκολα σημείωσε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα με τις υπερπληρωμές οφείλεται στο Κτηματολόγιο και στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες διαπιστώθηκαν μετά την μηχανογράφηση του συστήματος, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ανάκτηση των επιδομάτων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, που αφορά περιουσίες, γίνεται δέσμευση των περιουσιών.