Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο πιο διάσημος ίσως επιστήμονας στον κόσμο, κάλεσε ξανά τους συμπατριώτες του να μην ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Παράλληλα, ο επιστήμονας αποκάλεσε «δημαγωγό» τον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε βρετανική τηλεοπτική εκπομπή, ο Βρετανός φυσικός δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη δημοφιλία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, καθώς, όπως είπε, ο Τραμπ «είναι ένας δημαγωγός που φαίνεται να απευθύνεται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».
Για το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ όχι μόνο για λόγους πολιτικούς και εθνικής ασφαλείας, αλλά και για το καλό της βρετανικής επιστήμης.
«Έχουν παρέλθει οι μέρες που μπορούσαμε (σ.σ. οι Βρετανοί) να είμαστε μόνοι ενάντια στον κόσμο. Έχουμε ανάγκη να είμαστε τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας κρατών, τόσο για την ασφάλειά μας, όσο και για το εμπόριό μας. Η πιθανότητα μιας εξόδου από την ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη πτώση της λίρας, επειδή οι αγορές κρίνουν ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει την οικονομία μας», ανέφερε στην εκπομπή «Καλημέρα Βρετανία» του ITV, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της παραμονής στην ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά τη μετανάστευση. «Η παραμονή μας ενισχύει την κινητικότητα των ανθρώπων. Οι φοιτητές μπορούν να έλθουν εδώ από τις χώρες της ΕΕ για να σπουδάσουν και οι δικοί μας φοιτητές να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά το πιο σημαντικό, στο επίπεδο της έρευνας», πρόσθεσε, «είναι ότι η ανταλλαγή ανθρώπων επιτρέπει στην πιο γρήγορη μεταφορά δεξιοτήτων, φέρνει νέους ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες και διαφορετικό υπόβαθρο».
Ο Χόκινγκ, ο οποίος λόγω της ασθένειάς του είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και μιλά δύσκολα με μια τεχνητή φωνή, που συνθέτει ένας υπολογιστής, κατά καιρούς παρεμβαίνει δυναμικά στη δημόσια σκηνή. Μεταξύ άλλων, έχει υποστηρίξει ένα ακαδημαϊκό «μποϊκοτάζ» κατά της κακομεταχείρισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, έχει ταχθεί υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας για τους σοβαρά ασθενείς, έχει μιλήσει ανοιχτά υπέρ της αθεΐας, έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν η τεχνητή νοημοσύνη και μια πιθανή επαφή με εξωγήινους κ.α.
Στο θέμα του Brexit τουλάχιστον, παρόμοια γνώμη με τον Χόκινγκ έχει η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται μια έξοδο από την ΕΕ (και μια απώλεια των γενναιόδωρων ευρωπαϊκών κονδυλίων για έρευνα…).