Παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια συστηματική προσπάθεια διασύνδεσης της εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό με την οικονομική ανάκαμψη, η οποία στηρίζεται σε πιθανολογούμενα και ωραιοποιημένα σενάρια.
Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ θεωρεί ότι οι τοποθετήσεις αυτές δημιουργούν μιαν επίπλαστη ευφορία, η οποία ενδεχομένως να καταστεί και επικίνδυνη. Βεβαίως και η σωστή λύση του κυπριακού θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι μια οποιαδήποτε λύση του κυπριακού, θα αποτελέσει τη μαγική συνταγή για την έξοδο από την κρίση.
Οπότε, η παραπλανητική βεβαιότητα ότι η οποιαδήποτε λύση του κυπριακού θα επιφέρει οικονομική άνθηση, ίσως να επιδράσει αρνητικά την ευθυκρισία των πολιτών, οι οποίοι εν μέσω οικονομικής κρίσης, μπορεί να θεωρήσουν ότι το άρον – άρον κλείσιμο του κυπριακού θα είναι η απάντηση στα οικονομικά προβλήματα. Οι εν λόγω τοποθετήσεις στηρίζονται σε εσφαλμένη βάση, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη την αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες αναξιοπιστία της Τουρκίας.
Η Τουρκία δεν είναι ειλικρινής συνομιλητής και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα επιδιώξει να ελέγξει οργανισμούς δημόσιας ωφελείας και ζωτικής σημασίας για την Κύπρο ή ακόμα και μεγάλες εταιρίες, έτσι ώστε να εδραιώσει την επικυριαρχία της και με οικονομικά μέσα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λύση του κυπριακού, ίσως βελτιώσει το οικονομικό κλίμα, αλλά δεν αποτελεί την απάντηση στην οικονομική κρίση.
Οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού πρέπει να βασίζονται στην επιδίωξη εξεύρεσης λύσης, που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο και όχι στην εξυπηρέτηση πρόσκαιρων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.
Η προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση, πρέπει να περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας ζωής, την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ορθολογιστική διαχείριση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ο φυσικός πλούτος της. Τα υπόλοιπα δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της.