Σάλος με την αποκάλυψη Ολάντ για την εκτύπωση δραχμής στη Ρωσία

Η αποκάλυψη του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, σε βιβλίο που κυκλοφόρησε μόλις χθες, σύμφωνα με την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν του εκμυστηρεύτηκε, μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ότι η Ελλάδα διερεύνησε την πιθανότητα να εκτυπώσει στη Ρωσία «νέες δραχμές», προκάλεσε σάλο και πολλά ερωτηματικά.

Στο βιβλίο των δημοσιογράφων Fabrice Lhomme και Gérard Davet, αναφέρεται ότι στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον γάλλο Πρόεδρο κάλεσε ο ρώσος ομόλογός του.

Η περίοδος εκείνη ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, η οικονομία βρισκόταν στο σημείο μηδέν, οι τράπεζες ήταν κλειστές, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν συγκεκριμένο, η κυβέρνηση έδειχνε να κλυδωνίζεται από την ανάγνωση του αποτελέσματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Η περίοδος εκείνη έμοιαζε με κινούμενη άμμο, ενώ το παρασκήνιο ήταν έντονο.

Τη συγκεκριμένη μέρα την 6η Ιουλίου, όταν και τοποθετείται η συνομιλία Ολάντ – Πούτιν για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ευρεία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα τη στήριξη όλων των δυνάμεων, πλην ΚΚΕ, στην απόφαση για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας με τους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στο Μαξίμου βρέθηκε και ο τότε υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και οι δυό τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο κ. Λαφαζάνης είχε μείνει για δύο ώρες στο Προεδρικό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η επικοινωνία κράτησε 29 λεπτά.

Η αποκάλυψη Ολάντ για Πούτιν και δραχμές

Ο Πούτιν λοιπόν, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον μάλλον αιφνιδιασμένο Ολάντ.

Του αποκάλυψε ότι «η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν εχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν». Ο Φρανσουά Ολάντ ακούει το Ρώσο Πρόεδρο να ζητά την άποψή του αλλά, σχεδόν αμέσως, να συμπληρώνει «ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε».

Το απόσπασμα αναφέρεται στην ελληνική κρίση όπως εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 2015 και φιλοξενείται στο βιβλίο δύο δημοσιογράφων της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, με τον τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά».

Όπως προκύπτει από τις εξομολογήσεις του γάλλου προέδρου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε ρωτήσει τον ίδιο εάν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος όπως τον μεταφέρουν στο βιβλίο οι δημοσιογράφοι:

Πούτιν: Φρανσουά, πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία για να μην υπάρξει παρεξήγηση μεταξύ μας…

Ολάντ: Nαι, κανένα πρόβλημα, πες μου.

Πούτιν: H Ελλάδα μου ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο για να το κάνουν.

Ολάντ: Τι τους απάντησες;

Πούτιν: Τους απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;

Ολάντ: Είναι μία κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα, εάν έβγαινε από την Ευρωζώνη και είχε ανάγκη από χαρτονομίσματα, δεν θα σοκαριζόμουν εάν τα τύπωνε η Ρωσία, γιατί θα απαντούσε σε ένα αίτημα.

Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι αυτό δεν είναι καθόλου δικιά μας επιθυμία.

«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί» φέρεται να είναι η εκτίμηση του Ολάντ, όπως προκύπτει από όσα αναφέρονται στο βιβλίο.

Απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου

Ερωτηθείσα από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη φερόμενη επικοινωνία Πούτιν -Τσίπρα, κυβερνητική πηγή δήλωνε τα εξής: «Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».