Σ.Στεφάνου: “Επιλεκτικές και στοχευμένες οι ερωτήσεις της ερευνητικής επιτροπής”…

Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε σήμερα τη λύπη του αφού – όπως είπε – και σήμερα η Ερευνητική Επιτροπή με τις επιλεκτικές και τις στοχευμένες ερωτήσεις της προσπάθησε ξανά να διαγράψει τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν στις τράπεζες και στον προηγούμενο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για την κατάσταση προσπαθώντας να τις φορτώσει αλλού.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Στεφάνου είπε πως «αυτή η τακτική πλήττει περαιτέρω την ήδη τρωθείσα αντικειμενικότητά της Ερευνητικής Επιτροπής», σημειώνοντας πως η σημερινή κατάθεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη ξεκαθαρίζει μερικά πράγματα.

Όπως ανέφερε «το Μνημόνιο της 25ης Μαρτίου που περιλαμβάνει το κούρεμα καταθέσεων είναι καθαρά πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη», για να προσθέσει ότι είναι «συμφωνία του κ. Αναστασιάδη με την Τρόικα να κουρευτούν οι καταθέσεις, παρότι οι δημόσιες δεσμεύσεις του Προέδρου ήταν εντελώς αντίθετες».

«Σημειώνουμε επίσης», είπε, «την αναφορά του Διοικητή ότι το προηγούμενο Μνημόνιο ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης με το Γιούρογκρουπ.

Ο Διοικητής της Κ. Τράπεζας ξεκαθάρισε ότι η μη υπογραφή του Μνημονίου του περασμένου Νοεμβρίου οφείλεται στο Γιούρογκρουπ που αποφάσισε να ολοκληρώσει τη συζήτηση για το Μνημόνιο μετά από τις προεδρικές εκλογές. Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι περίμεναν την εκλογή του κ. Αναστασιάδη, για να προβάλουν τις νέες απαιτήσεις τους για κούρεμα καταθέσεων, για ιδιωτικοποιήσεις κ.α. που δεν επρόκειτο να αποδεχθεί ο προηγούμενος Πρόεδρος».

Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου είπε πως «ο Διοικητής ξεκαθάρισε ότι η άποψη πως το Μνημόνιο έπρεπε να υπογραφεί νωρίτερα είναι μεν ορθή, αλλά γίνεται εκ των υστέρων», συμπληρώνοντας πως «όπως χαρακτηριστικά είπε ο Διοικητής υπήρχε έντονη θέση από όλους, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά όλων των πολιτικών δυνάμεων, ότι πρέπει να αποφύγουμε το Μνημόνιο και πιστεύαμε ότι ναι μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο αλλά τα δεδομένα άλλαξαν την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2012 λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι δύο μεγάλες τράπεζες».

Είπε ακόμα πως «με την κατάθεσή του ο κ. Πανίκος Δημητριάδης ξεκαθαρίζει ότι ο λόγος που η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό είναι τα εγκληματικά λάθη των τραπεζών και ο ανεπαρκής εποπτικός έλεγχος από την Κεντρική Τράπεζα».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα», κατέληξε, «για όσα δήλωσε ο κ. Δημητριάδης. Υπάρχουν γραπτά και δεν μπορεί κανείς να τα αλλοιώσει έστω κι αν ο ΔΗΣΥ δια στόματος του κ. Πρόδρομου Προδρόμου και με τη βοήθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ προσπαθεί να παραχαράξει».