Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είναι ανοικτός στην εξεύρεση τρόπων εμπλοκής, σύμφωνα πάντοτε με το Σύνταγμα, της Βουλής των Αντιπροσώπων ακόμη και στην τελική απόφαση για τις αποκρατικοποιήσεις .
Σε δηλώσεις του σήμερα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι καλά γνωστό πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί μια ξεκάθαρη μνημονιακή υποχρέωση».
Την ίδια ώρα όμως, είπε, «εξίσου ξεκάθαρη είναι η δική μας επιδίωξη να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, αυτή τη μέθοδο των αποκρατικοποιήσεων με ένα τρόπο λελογισμένο, μελετημένο, χωρίς γενικές ρυθμίσεις, αλλά για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά». Για να το χρησιμοποιήσουμε, πρόσθεσε, «ως εργαλείο για την ανάπτυξη, για να προσελκύσουμε νέα κεφάλαια και νέες επενδύσεις, για να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των οργανισμών, αλλά και βεβαίως για να εξασφαλίσουμε το ποσό που με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου μέχρι το 2016 πρέπει να εισπράξουμε για να επαναφέρουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «έχει με σαφήνεια εξηγηθεί πώς ο ρόλος της Βουλής διατηρείται». Έχει εξηγηθεί, ανέφερε, «για παράδειγμα πως οι ανησυχίες ότι με διατάγματα θα μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις, είτε σε σχέση με τη μετατροπή οργανισμών σε μετοχικές εταιρείες, είτε σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα, δεν υφίστανται».
«Η τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσία ήταν ξεκάθαρη και ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι και η πολιτική μας θέση πως η Βουλή πρέπει να έχει ρόλο και λόγο σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα στάδια, πάντοτε βεβαίως, μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος», υπέδειξε.
Εξηγήσαμε ακόμη, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, πως «τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα επίσης δια νόμου είναι διασφαλισμένα και ουδόλως μεταβάλλονται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο». Αλλά, πρόσθεσε, «και σ’ αυτή την περίπτωση θεωρώ ακόμη πιο ουσιαστική την πολιτική δέσμευση πως μέσα στους πολλούς στόχους που θέτουμε για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν περιλαμβάνεται η υπονόμευση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των εργαζομένων»
«Όπως συνεργαστήκαμε με τους εργαζομένους για την εκπόνηση ενός σχεδίου για την αποχώρηση υπεράριθμων υπαλλήλων, παρά το κόστος του, με τον ίδιο τρόπο θα συνεργαστούμε στη συνέχεια για τη ρύθμιση των όποιων ζητημάτων ενδεχομένως στην πορεία θα προκύψουν», σημείωσε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα από αυτή την πορεία, αυτόν το διάλογο που σήμερα ξεκίνησε σε επίπεδο Βουλής, θα επικρατήσουν οι φωνές της λογικής, οι φωνές της σύνεσης και όχι οι φωνές των υπερβολών και του λαϊκισμού».
«Έχουμε την ευκαιρία μέσα από τη διαβούλευση να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας διασφαλίζοντας και μεγιστοποιώντας τα συμφέροντα του τόπου μας», είπε, προειδοποιώντας ότι «αν επιλέξουμε την οδό της στείρας άρνησης, της αντιπαράθεσης και των απειλών, ο μόνος που τελικά θα χάσει είναι ο τόπος μας, είμαστε όλοι εμείς, είναι βεβαίως και όλοι οι εργαζόμενοι».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη ή όχι τροποποίησης του Συντάγματος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «εμείς το Σύνταγμα το σεβόμαστε και η κάθε κίνηση θα είναι αυστηρά και ξεκάθαρα εντός των συνταγματικών πλαισίων». Ερμηνείες, βεβαίως, για το τι το Σύνταγμα προβλέπει και τι το Σύνταγμα επιβάλλει, δεν θα ήθελα εγώ να αποδώσω, ούτε και βεβαίως αρμόδιοι για ερμηνείες είναι είτε οι εκπρόσωποι, είτε οποιοσδήποτε άλλος, παρά μόνο η Νομική Υπηρεσία του κράτους».
«Ότι επιβάλλει το Σύνταγμά μας πρέπει να διασφαλιστεί και όλες οι κινήσεις θα είναι εντός των συνταγματικών πλαισίων», εξήγησε.
Ερωτηθείς για την εμπλοκή ή όχι της Βουλής στην τελική απόφαση για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι «ακόμη και για την τελική – τελική πράξη της αποκρατικοποίησης, δική μας επιθυμία είναι να διασφαλιστεί ο ρόλος της Βουλής». Ένας ρόλος, πρόσθεσε, «ο οποίος είναι ξεκάθαρος σε όλα τα προηγούμενα στάδια που αποτελούν προϋπόθεση για να φτάσει μια διαδικασία στο τέλος της, αλλά και στο τελικό στάδιο, εάν προσδιοριστεί συνταγματικός τρόπος, η επιθυμία μας – και γραπτώς το έχουμε δηλώσει – είναι και εκεί να διασφαλιστεί ρόλος της Βουλής».
«Για να φτάσουμε σ’ εκείνο το στάδιο της πώλησης ενδεχομένως μετοχών θα πρέπει να έχουν προηγηθεί μια σειρά από βήματα τα οποία συνεπάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις ή τροποποιήσεις και γι’ αυτό επί των πραγμάτων ο ρόλος της Βουλής προκύπτει», ανέφερε τέλος απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση.