Λιμενικές διευκολύνσεις σε ρωσικά πολεμικά πλοία στη Λεμεσό
Στολίσκος ρωσικών πολεμικών πλοίων από το στόλο του Ρωσικά πολεμικά πλοία εισέρχονται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στη Μεσόγειο και θα ελλιμενισθούν αύριο το πρωί στη Λεμεσό, όπου μεθαύριον Σάββατο θα τα επισκεφθεί και ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας απόψε στο ΚΥΠΕ, “ο ελλιμενισμός των ρωσικών πλοίων γίνεται μετά αίτημα που υπέβαλε η εδώ ρωσική Πρεσβεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η έγκριση δόθηκε στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχονται σε διάφορες χώρες”.
“Πρόκειται για πάγια διαδικασία”, είπε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, “που ακολουθείται για πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών, τα οποία αιτούνται διευκολύνσεων και ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια”.
Τα ρωσικά πλοία θα αποχωρήσουν την προσεχή Τετάρτη, 22 Μαΐου, έχει δε δοθεί πρόσκληση από τη ρωσική Πρεσβεία στον κ. Φωτίου, για να επισκεφθεί τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας.
Ο Υπουργός Άμυνας αποδέχθηκε την πρόσκληση και το Σάββατο, στις 15:30, θα μεταβεί στη Λεμεσό και, συνοδευόμενος από τον Πρεσβευτή της Ρωσίας, θα επιβιβασθεί σε ένα από τα πλοία αυτά.
Ο στολίσκος, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “ΡΙΑ – Νοβόστι”,
περιλαμβάνει το αντιτορπιλικό Ναύαρχος Παντελέγιεφ, τα πλοία αμφίβιου πολέμου Περέσβετ και Ναύαρχος Νεβελσκόι, το πετρελαιοφόρο Πετσένγκα και το ρυμουλκό διάσωσης Φοτίφ Κιρλόφ, έχουν δε αναχωρήσει από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις 19 Μαρτίου για να ενωθούν με τη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
Η ναυτική αυτή ρωσική δύναμη περιλαμβάνει και το μεγάλο αντιτορπιλικό Σεβερομόρσκ, τη φρεγάδα Γιάροσλαβ Μούντρι, τα ρυμουλκά διάσωσης Αλτάι και SB-921 και το δεξαμενόπλοιο Λένα από τους στόλους της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, καθώς και το αποβατικό Αζόφ της κλάσης Ρόπουτσα II από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα, προσθέτει το ρωσικό πρακτορείο, να ενισχυθεί περαιτέρω η ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μεσόγειοy με πυρηνικό υποβρύχιο όπως δήλωσε την Κυριακή ο Ναύαρχος – Διοικητής Ναυτικού Βίκτορ Τσιρκόφ.
Συμφώνως δηλώσεων του Ρώσου Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είναι απαραίτητη μία τακτική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, προκειμένου να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.
Η διοίκηση και ο έλεγχος της ναυτικής αυτής ρωσικής δύναμης θα έχουν ως βάση είτε το Νοβόροσισκ στη Ρωσία είτε τη Σεβαστούπολη στην Ουκρανία.
Ο Ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομογέντοφ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, δήλωσε στο ΡΙΑ – Νοβόστι ότι η ναυτική δύναμη της Μεσογείου θα πρέπει να αποτελείται από δέκα πολεμικά πλοία και άλλα σκάφη υποστήριξης, ως μέρος τακτικών στολίσκων με αποστολή την επίθεση, τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και τη ναρκαλίευση.