Η ρωσική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας αντικαπνιστικής εκστρατείας που έχει ήδη εγκριθεί από το 2019, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκέφτεται να απαγορεύσει τα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως και τις αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε όλα τα καπνικά προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, φιλοδοξώντας να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών από το 29% που είναι σήμερα στο 21% έως το 2035.
Στην ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι «η μελέτη του ζητήματος που αφορά στην απαγόρευση χρήσης υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η ενημέρωση των πολιτών για τις βλαβερές συνέπειες της νικοτίνης, η υιοθέτηση εταιρικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της υγείας των πολιτών, όπως και άλλες κατευθύνσεις στον τομέα αυτό συμπεριελήφθησαν στο σχέδιο υλοποίησης της αντικαπνιστικής εκστρατείας που υπολογίζεται να διαρκέσει έως το 2035». Την σχετική απόφαση επικύρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.
Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα μελετηθεί το ζήτημα της απαγόρευσης χρήσης αρωματικών και χρωστικών ουσιών, καθώς και πρόσθετων ουσιών σε προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, οι οποίες ενισχύουν την εξάρτηση» συμπεριλαμβανομένων και των υγρών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Εκτός όμως των μέτρων αυτών, το σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης για την αντικαπνιστική εκστρατεία, εξετάζει το ενδεχόμενο τα πακέτα των τσιγάρων να γίνουν απρόσωπα. Επιπλέον προβλέπει «την απαγόρευση της ταξινόμησης των καπνικών προϊόντων με βάση το ποσοστό περιεκτικότητας τοξικών ουσιών, κάτι που θα επιτρέψει να μην παραπλανιούνται οι καταναλωτές».
Το σχέδιο αυτό της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει περισσότερες από 20 πρωτοβουλίες, στόχος των οποίων είναι η προφύλαξη των καπνιστών και η μείωση της ζήτησης σε καπνικά προϊόντα. Παράλληλα προβλέπει ενισχυμένους ελέγχους σχετικά με την τήρηση της απαγόρευσης της διαφήμισης καπνικών προϊόντων, αλλά και πιο αποτελεσματική δράση κατά της παράνομης παραγωγής και διάθεσης τέτοιων προϊόντων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, η αντικαπνιστική εκστρατεία στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής είχε εγκριθεί το 2019. Στόχος της είναι να μειωθεί το ποσοστών των καπνιστών από το 29% που είναι σήμερα στο 21% έως το 2035, όπως και να μειωθούν στο ελάχιστο οι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.