Σαφές εκ νέου κατέστησε η διπλωματία της Ρωσίας ότι αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε μια “πρόκληση χωρίς προηγούμενο” για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Σιζόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι: “Δεν θέλουμε να δούμε την Ουκρανία εντός του NATO”.
“Η Ουκρανία εντός του NATO θα αποτελούσε μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την πιο σημαντική μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου“, πρόσθεσε.
Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στα τέλη του Αυγούστου ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσει ξανά η διαδικασία για την εισδοχή της στο NATO, η οποία είχε ανασταλεί το 2010, όταν κυβερνούσε ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το NATO άφησε ανοικτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την επιφύλαξη πως το Κίεβο θα προχωρούσε στις “αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”, θα “προσαρμοζόταν στους κανόνες” του και θα “εκπλήρωνε όλα τα κριτήρια” για την εισδοχή της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας διότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλει έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ ανέβαλαν την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ώστε να διαπιστωθεί εάν η εκεχειρία στην Ουκρανία θα τηρηθεί. Η μάλλον απροσδόκητη απόφαση άφησε να διαφανούν οι διαφωνίες εντός των 28 σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία έχει ήδη επιβάλει μέτρα σε αντίποινα και έχει απειλήσει να επιβάλει νέα αντίμετρα σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να κλιμακώσουν τις κυρώσεις τους.
Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκτίμησε ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία “συνολικά τηρείται” και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα αποφασίσει εάν θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία με βάση αυτά τα οποία θα συμβούν επί του πεδίου “εντός των επόμενων ημερών”.
Η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών “τηρείται συνολικά, παρά τις πληροφορίες για ορισμένες επιθέσεις με όλμους και πυρά αυτομάτων όπλων σε ορισμένες περιοχές, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, καθώς και περί μιας κλιμάκωσης των βιαιοτήτων στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ”, δήλωσε η Μαρί Χαρφ, μια εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
“Προφανώς πρόκειται για κάτι το οποίο συνεχίζουμε ακόμη να παρακολουθούμε“, είπε η ίδια.
Η Χαρφ επισήμανε πως η Ουάσινγκτον είναι “έτοιμη να επιβάλει επιπλέον” κυρώσεις στη Ρωσία αλλά ότι “θα λάβει την απόφασή της βάσει αυτών που θα συμβούν επί του πεδίου εντός των επόμενων ημερών”, ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με την ΕΕ, βρίσκονται στη φάση της “οριστικοποίησης των μέτρων για την εμβάθυνση και την διεύρυνση των κυρώσεών (τους) στους τομείς των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και της άμυνας”