Ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατά την αντεξέταση του από την Κατηγορούσα Αρχή ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Βλακωδώς» δεν ασχολούμουν με τις προσωπικές μου υποθέσεις ενόσω ήμουν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας «διότι βρίσκομαι εδώ και καταδιώκομαι επειδή έκαμνα σωστά και γρήγορα τη δουλειά μου…και είμαι και άνεργος από την ημέρα που έφυγα από τη Νομική Υπηρεσία».
Κατά τη δεύτερη μέρα της αντεξέτασης του και απαντώντας σε ερωτήσεις και σε υποβολές του Εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ηλία Στεφάνου, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τον κ. Κυπρίζογλου στη Νομική Υπηρεσία κατά την επίδικη περίοδο παρά το ότι, όπως υποστήριξε, του είχε ζητήσει να συναντηθούν τρεις φορές. «Εγώ τη συγκεκριμένη περίοδο δεν τον είχα δει ούτε για να συζητήσουμε παλιές προσωπικές μου υποθέσεις ούτε για να συζητήσουμε υποθέσεις του γραφείου μου». Από την πλευρά του, ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι αυτές οι τρεις συναντήσεις έγιναν.
Ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις υποθέσεις που διαχειριζόταν το δικηγορικό του γραφείο κατά την περίοδο που ήταν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, συμπεριλαμβανομένης και της αγωγής του συμψηφισμού που είχε καταχωρήσει. Είπε, επίσης, ότι είχε δώσει και σχετικές οδηγίες προς το δικηγορικό του γραφείο να μην επικοινωνούν μαζί του σε σχέση με υποθέσεις του γραφείου.
«Εγώ δεν πήγα στη Νομική Υπηρεσία για να κάμνω τις προσωπικές μου δουλείες, ούτε πήγα στη Νομική Υπηρεσία για να αυτοεξυπηρετηθώ. Εργαζόμουν νυχθημερόν αφοσιωμένος στη δουλειά μου και μόνο και είχα εγκαταλείψει τις προσωπικές μου υποθέσεις», είπε.
«Δεν ήθελα να δώσω την εντύπωση ότι όντας στη Νομική Υπηρεσία εβουρούσα τζαι τις προσωπικές μου υποθέσεις». Όπως εξήγησε, πρώτο δεν ήθελε και δεύτερο δεν μπορούσε αφού δεν είχε, όπως είπε, χρόνο να ασχολείτο και με τις προσωπικές του υποθέσεις λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που είχε να διεκπεραιώσει καθημερινά. «Βλακωδώς, απ’ ό,τι καταλαβαίνω εκ των υστέρων, και ξέρετε γιατί : Διότι βρίσκομαι εδώ και καταδιώκομαι επειδή έκαμνα σωστά τη δουλειά μου και την έκαμνα και γρήγορα…επειδή την έκαμνα καλά και γρήγορα κατηγορούμαι και μου προσάπτετε όλες τις καχυποψίες…έχω χάσει τη δουλεία μου και έχω υποστεί και τις οικονομικές ζημιές…και είμαι και άνεργος από την ημέρα που έφυγα από τη Νομική Υπηρεσία. Δεν θέλω να με λυπηθεί κανένας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε, επίσης, ότι δεν είχε καμία σχέση ούτε τον συνδέει προσωπική φιλιά με την οικογένεια Νεοκλέους ούτε με το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους. «Το Δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους είναι ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια…προσωπικά δεν συναντηθήκαμε ποτέ με κανένα μέλος της οικογένειας στην πολιτική μου διαδρομή, δεν με υποστήριξαν ποτέ σε καμία πολιτική μου διεκδίκηση…δεν ήταν πολιτικοί –κομματικοί μου φίλοι για να έχω επαφή μαζί τους και να μιλώ».
Πέραν τούτου, πρόσθεσε, «το lifestyle μας ήταν διαφορετικό. Εγώ προέρχομαι από μια ταπεινή οικογένεια…ούτε η προσωπική μου οικογένεια, η πατρική, είναι πλούσια ούτε η οικογένεια που έχω είναι πλούσια. Συνεπώς ήταν δύο διαφορετικοί κόσμοι» .
Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμη ότι δεν ήθελε να έχει επαφή με δικηγόρους τραπεζών «διότι τα πραγματικά μου συναισθήματα έναντι των τραπεζών, ιδιαίτερα αυτών που με τα υψηλόβαθμα στελέχη επήραν τα λεφτά του κόσμου και οδήγησαν τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού στη φτώχεια, είναι μέχρι σήμερα πάρα πολύ αρνητικά».
Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε στον κ. Ερωτοκρίτου ότι είχε τον πλήρη έλεγχο της υπόθεσης αγωγής που καταχώρησε από την πρώτη μέρα και πως είχε πολύ καλή επικοινωνία με τον κ. Κυπρίζολου, ο οποίος ενεργούσε, όπως υποστήριξε , σύμφωνα με τις οδηγίες του. Ο κ. Στεφάνου του υπέβαλε επίσης ότι καμία απαγόρευση δεν υπήρχε προς τον κ. Κυπρίζογλου για επικοινωνία με τον ίδιο για τα θέματα του γραφείου του με τον κ. Ερωτοκρίτου να εκφράζει τη διαφωνία του.
Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε, επίσης, στον κ. Ερωτοκρίτου ότι ενώ ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης τού είχε δώσει σαφείς οδηγίες να μην ασχοληθεί με την υπόθεση providencia από τη στιγμή που δεν υπήρχαν ποινικά αδικήματα, ο ίδιος πήγε, όπως ισχυρίστηκε, πίσω από την πλάτη του και ζήτησε τον φάκελο της υπόθεσης για επανεξέταση, ενώ γνώριζε τις θέσεις του.
Ο κ. Ερωτοκρίτου διαφώνησε με την υποβολή και είπε ότι είναι αδύνατον ο Πέτρος Κληρίδης να του είπε αυτά τα πράγματα «διότι ο Πέτρος Κληρίδης λέει στη γραπτή του κατάθεση άλλα και στην προφορική του άλλα».
«Ο Πέτρος Κληρίδης δεν είχε καχυποψία, ο Πέτρος Κληρίδης δεν ένοιωθε ότι παραγκωνιζόταν, ο Πέτρος Κληρίδης είχε το θάρρος της άποψης του, ο Πέτρος Κληρίδης άμα έκαμνε ορισμένα πράματα έκαμνε τα τζαι εν τον έκοφτε…είναι ο άλλος Γενικός Εισαγγελέας που ήρτε μετά που είχε καχυποψία, που εφοάτουν, ανασφάλεια, ότι επαραγκώνισα τον…γι’ αυτό εκαταλήξαμε δαμέ που καταλήξαμε», είπε.
Η αντεξέταση του κ. Ερωτοκρίτου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Απριλίου, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 19 και 21 Απριλίου κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν να καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης που κλήτευσε η πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου Χρίστος Πουργουρίδης ανέφερε κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ότι θα καλέσει τον Πρόεδρο να καταθέσει στις 21/4, εάν μπορεί και ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση στις 3/3/2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, “όπως δύναται να εξαχθεί συνοψίζοντας τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, την προσκομισθείσα μέχρι στιγμής μαρτυρία και τη σχετική αγόρευση”, είναι ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013 συνωμότησαν όπως οι κατηγορούμενοι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους μην καταχωρίσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99 και αντίστοιχη βλάβη των συμφερόντων των εκεί εναγομένων (ή και της Τράπεζας Κύπρου στην περίπτωση της κατηγορίας για συνωμοσία προς καταδολίευση) διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.
Εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, συμφώνησε με τους Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτη Νεοκλέους να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου, για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά και οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους. Σύμφωνα με την πιο πάνω εκδοχή, η ενέργεια του κ. Ερωτοκρίτου να διατάξει την ποινική δίωξη συνιστά και κατάχρηση της αναγόμενης στα καθήκοντα του εξουσίας διότι έγινε παρά τις αντίθετες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέως.
Για την υπόθεση, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.
Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.
Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.
Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε τον κ. Ερωτοκρίτου από την κατηγορία της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.