Μια ακόμη θλιβερή «παρακαταθήκη» άφησε στον Κυπριακό λαό ο Δημήτρης Χριστόφιας αποχωρώντας από την διακυβέρνηση και παραδίδοντας τα «ηνία» της στον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Με τις πολιτικές του κατάφερε να βάλει στον «πάγο» το Κυπριακό πρόβλημα και να το υποβαθμίσει στην ατζέντα των συζητήσεων διεθνώς.
Και όλα αυτό, ενώ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από περίπου πέντε έτη με την βοήθεια των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων αλλά του ΔΗΣΥ που έκανε την υπέρβασή του, προκειμένου να στηρίξει τις συνομιλίες του Δ. Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Τότε, ο Δ. Χριστόφιας απολάμβανε την εμπιστοσύνη όλων και τη στήριξη του συνόλου του Κυπριακού λαού, ο οποίος του είχε δώσει την εξουσία με την καθαρή εντολή να χειριστεί το Κυπριακό ζήτημα.
Με τον πέρασμα των χρόνων όμως, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά αντάξιος φάνηκε της εντολής που του είχε δοθεί. Οι πραγματικές του ικανότητες άρχισαν σιγά – σιγά να φαίνονται και ο Δ. Χριστόφιας να αναδεικνύεται σε έναν ηγέτη που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στους κανόνες και στους σκληρούς όρους ενός καπιταλιστικού συστήματος.
Και πως θα μπορούσε άραγε να τα καταφέρει όταν όλη του η πολιτική κουλτούρα και θεωρία προέρχονταν από τις σπουδές που είχε κάνει μετά της συζύγου του, Ελισάβετ, σε κουμμουνιστικό καθεστώς με σταλινικές μεθόδους;
Και σαν μην έφτανε η πολιτική του άγνοια, που αποδείχθηκε περίτρανα πια, για τα παιχνίδια και τους κανόνες του καπιταλισμού, στο προσκήνιο εμφανίστηκε βίαια και το θέμα της οικονομικής κρίσης. Η Κύπρος άρχισε να βουλιάζει ημέρα με την ημέρα στην ύφεση, παρά το γεγονός ότι ο Δ. Χριστόφιας παρέλαβε από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο όχι μόνο γεμάτα τα ταμεία του κράτους αλλά και πλεόνασμα. Αλλά αυτό φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για τον νέο, τότε, Πρόεδρο Δ. Χριστόφια.
Το πλεόνασμα εξαφανίστηκε και τα χρήματα που υπήρχαν στα κρατικά ταμεία τα …κατασπάραξαν, η έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστούν προβλήματα του κράτους, να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να χτυπηθεί η διαφθορά.
Μαζί με το πλεόνασμα όμως της χώρας που εξανεμίζονταν από τη διεθνή και εγχώρια ατζέντα σβήστηκε σιγά – σιγά και το Κυπριακό ζήτημα.
Ο Δ. Χριστόφιας αποχωρώντας άφησε μια οικονομία που πνέει τα λοίσθια, μια χώρα καταχρεωμένη και το Κυπριακό να βρίσκεται, δυστυχώς, σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα….
Βάσω Κυριακάκη