Ο “μυϊκός σπασμός” ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας “ψύξη” ταλανίζει πάρα πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συνήθως προσβάλει τον αυχένα, την πλάτη και το πρόσωπο αγκυλώνοντάς μας σε ένα σημείο ανήμπορους να κάνουμε την οποιαδήποτε απότομη κίνηση.
Ωστόσο, το ενοχλητικό αυτό πιάσιμο μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο από εμάς τους ίδιους. Τώρα, αν ο πόνος είναι ανησυχητικά δυνατός καλύτερο θα είναι συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό.
Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης:
1. Εαν τα συμπτώματα είναι έντονα μπορείτε να προμηθευτείτε ένα κολάρο, το οποίο θα φοράτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
2. Χρήση θερμοφόρας ή ζεστής κομπρέσας αν η ψύξη είναι στο πρόσωπο.
3. Προφυλάξτε τον εαυτό σας µε ένα κατάλληλο ντύσιμο στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Το καλύτερο είναι να φοράτε ένα ζεστό κασκόλ γύρω από το λαιμό.
4. Αν δουλεύετε µε υπολογιστή, η οθόνη πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά σας σε ευθεία µε το κεφάλι και η καρέκλα σας να έχει μπράτσα για να ακουμπούν οι αγκώνες.
5. Μην γυμνάζεστε χωρίς να έχετε πρώτα κάνει προθέρμανση και μετά τις απαραίτητες διατάσεις.
6. Η καλύτερη και πιο άμεση ανακούφιση είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και για μερικά λεπτά να αφήσετε καυτό νερό να τρέξει στο σημείο που πονάτε. Μόλις βγείτε από το μπάνιο απλώστε μια θερμαντική αλοιφή στο σημείο και τυλίξτε το με ένα μάλλινο ή φλις κασκόλ για αρκετή ώρα. Θα νιώσετε μεγάλη ανακούφιση!
Επίσης μπορείτε να κάνετε:
– Ινδικό κεφαλής (τεχνική μάλαξης που εστιάζει κυρίως στο κεφάλι και στον αυχένα), θιβετιανή μάλαξη (είδος μάλαξης µε έλαια και βεντούζες).
– Μασάζ µε αιθέρια έλαια πεύκου, ευκάλυπτου και καμφοράς (5 σταγόνες σε 100 ml αμυγδαλέλαιο ή θερμαντικό λάδι βαλσάμικο).
– Ένα ζεστό μπάνιο µε τα ίδια έλαια. Πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε να κάνετε ντους ή μπάνιο λίγο πριν βγείτε έξω. Επίσης δεν πρέπει να αφήνετε τα µαλλιά σας βρεγμένα όταν λούζεστε.