Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη σήμερα στην εκδήλωση «Ημέρα Ανάμνησης» όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρά το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον σκοπό της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στη συμβολή της Κύπρου στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη συμμετοχή αρκετών εθελοντών, προσθέτοντας ότι δεν πήραμε μαθήματα από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν αρκεί απλά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που σκοτώθηκαν. Το πιο σημαντικό, ανέφερε, είναι να προχωράμε στις κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε να αποφεύγονται παρόμοια γεγονότα και εξελίξεις, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, προσπαθεί να βοηθήσει, λαμβάνοντας υπόψη τη γειτνίαση της με την περιοχή, τις εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής και την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα όσον αφορά την ανθρωπιστική τύχη αυτής της κρίσης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μόνιμης παύσης στην Πύλα και κατά πόσον υπάρχει αναγνώριση της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών τουλάχιστον, μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ζητούν χρόνο για να εφαρμοστεί η συναντίληψη η οποία υπάρχει. Σας αναφέρω ότι τη Δευτέρα έχω ζητήσει και έχει καθοριστεί και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα είμαι στο Βερολίνο για μια μικρή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από εκεί θα μιλήσω με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε είναι και το θέμα της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί στο θέμα της Πύλας».
Σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζει η Κυβέρνηση το περιεχόμενο όσων έχουν συμφωνηθεί με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την τουρκική πλευρά, καθώς και αν υπάρχει κάτι το οποίο να δεσμεύει και την άλλη πλευρά να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί ο Πρόεδρος απάντησε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία εργάστηκε για να μην παραβιαστεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε στρατιωτικό πλεονέκτημα για τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Εάν έχει κάποιο που διαφωνεί με αυτά τα δύο, μπορεί να βγει δημόσια να το πει. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην ουσία. Η ουσία είναι η συναντίληψη που υπάρχει. Είναι σημαντικό ότι και οι κάτοικοι της περιοχής χαιρετίζουν αυτή την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναλαμβάνω, ο στόχος μας είναι διττός. Από τη μια να μην υπάρχει παραβίαση της νεκρής ζώνης και από την άλλη να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε στρατιωτικό πλεονέκτημα από πλευράς των κατοχικών δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, τα Ηνωμένα Έθνη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή αυτών που έχουν συμφωνηθεί».
Σε ερώτηση εάν θεωρεί, πως ως εχόντως των πραγμάτων, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει από τις πρόνοιες αυτής της συναντίληψης, ο Πρόεδρος απάντησε: «Ως έχουν αυτή τη στιγμή ναι, γιατί η παύση που παρατηρείται είναι λόγω των ενεργειών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Και τα Ηνωμένα Έθνη, το ανέφερα και πριν λίγες μέρες δημόσια, ζήτησαν κάποια παύση έτσι ώστε μέσα από τις διεργασίες με τις κατοχικές δυνάμεις, με την Τουρκία, να διασφαλίσουν την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί».
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον το τηλεφώνημα με τον κ. Γκουτέρες σχετίζεται και με το θέμα του απεσταλμένου επειδή υπήρξε ένα αντίστοιχο τηλεφώνημα με τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Δεν έχει σχέση το ότι ο κύριος Τατάρ μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα. Το τηλεφώνημα με τον Γενικό Γραμματέα αφορά τρία θέματα: Το πρώτο, αυτό που προαναφέρετε, τον διορισμό μιας προσωπικότητας. Γνωρίζετε ότι ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε μια συγκεκριμένη προσωπικότητα». Ο Πρόεδρος πρόσθεσε πως η αντίδραση της Τουρκίας για τον διορισμό προσωπικότητας που προέρχεται από χώρες της Κοινοπολιτείας δεν είναι λογική, προσθέτοντας: «Υπήρξαν πολλοί διορισμοί τέτοιοι. Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την προσπάθεια, άρα το ένα θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό». Συνεχίζοντας τη δήλωσή του για τα τρία θέματα του τηλεφωνήμαος με τον Γενικό Γραμματέα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Το δεύτερο σίγουρα οι εξελίξεις στην Πύλα, και το τρίτο η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Αντάλλαξα απόψεις με τον κύριο Λακρουά όταν ήταν στην Κύπρο. Θέλω να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα, ειδικά με τον Γενικό Γραμματέα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, ειδικότερα στο θέμα της παραλαβής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Άρα, αυτά είναι τα τρία θέματα, χωρίς να αποκλείω οτιδήποτε άλλο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου ονόματος απεσταλμένου, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Όχι, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι συνεχίζει το άτομο που επέλεξε ο Γενικός Γραμματέας να είναι στο τραπέζι και συνεχίζονται οι προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Αν ψάχνει δικαιολογίες κάποιος, αν φοβάται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να βρει πολλές δικαιολογίες. Ας ελπίσουμε όμως, ας δώσουμε χρόνο στον Γενικό Γραμματέα να δούμε τι μπορεί να πετύχει σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, που θεωρούμε είναι καθοριστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσουμε τα ευρωτουρκικά. Το είπαμε και χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μια από αυτές είναι ο διορισμός μιας προσωπικότητας. Η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά είναι σημαντική για να δούμε πρόοδο στα ευρωτουρκικά».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε στην Le Monde για το θέμα της Γάζας χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με την εισήγηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο σημείο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθεις στη νοτιοδυτική Γάζα, ο Πρόεδρος είπε: «Μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Φυσικά μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Έχουμε ένα έγγραφο το οποίο είναι 25 σελίδες που ακολουθεί βήμα με βήμα πώς θα εφαρμοστεί όλο αυτό. Υπάρχουν σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και τις επόμενες ημέρες, διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, τεχνοκρατικό επίπεδο και με το Ισραήλ και με άλλες χώρες, ακριβώς για να δούμε όλες τις λεπτομέρειες».
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει ομάδα από την Κύπρο που έχει πάει στο Ισραήλ για να συζητήσει ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος απάντησε ότι υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες συνεχώς και ότι θα υπάρξει μετάβαση ομάδας τις αμέσως επόμενες μέρες.
Ερωτηθείς για την υπάρξη ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος, εάν και εφόσον αποφασιστεί να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, καθώς επίσης και πότε ξεκινά, ο Πρόεδρος είπε: «Η δική μας πρόταση έχει τρία στάδια, αν θέλετε. Είναι άμεσα τι μπορεί να εφαρμοστεί, είναι το μεσοπρόθεσμο, και είναι και το μακροπρόθεσμο. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, αυτή η κρίση. Ευχή και προσδοκία μας είναι να τελειώσει αύριο. Αλλά επαναλαμβάνω, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει, άρα εμείς μέσα από τη δική μας πρόταση ακριβώς αγγίζουμε αυτά τα τρία στάδια, όπως σας είπα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που έγιναν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τεχνικές δυσκολίες όσο αφορά στη συγκεκριμένη πρόταση, και κατά πόσον γίνεται κάποια συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για το πώς να υπερπηδηθούν αυτές οι δυσκολίες, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Θα σας θυμίσω ότι Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα συγκεκριμένα πρότεινε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία. Από εκεί και πέρα, ναι, υπάρχουν τεχνικά θέματα και είναι αυτό που επεξεργαζόμαστε».