Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σήμερα, στις Βρυξέλλες δήλωσε:
«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το σημερινό Συμβούλιο, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα που άπτονται των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Θα γίνει επιτέλους μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ήταν κάτι που ε επιδιώκαμε εδώ και καιρό. Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για επανέναρξη των συνομιλιών.
Το Κυπριακό συνδέεται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ελπίζω μέσα από τη συζήτηση, ναι, να δοθεί η θετική διάθεση από πλευράς της ΕΕ, των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας θετικής διάθεσης, η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πρόοδο στο Κυπριακό. Χαίρομαι που υπάρχει στο προσχέδιο συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της Κύπρου, στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών. Όπως γνωρίζετε, μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης υπάρχει κινητικότητα. Θα επισκεφθεί αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, θα είναι στις Βρυξέλλες, θα είναι στην Κύπρο. Είμαστε σε επαφή, ήδη έχουμε διευθετήσει δύο συναντήσεις με την κα Holguín.
Από εκεί και πέρα είναι το θέμα της Μέσης Ανατολής, να εκφράσω την προσδοκία, την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, κάτι που επηρεάζει όχι μόνο τα γειτονικά κράτη, όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το σύνολο της ΕΕ σε μια περιοχή που γειτνιάζει με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητήσουμε και για το θέμα του Λιβάνου, της ανάγκης στήριξης του Λιβάνου. Να σας ανακοινώσω ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόλις με έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφθούμε από κοινού τον Λίβανο στις 2 Μαΐου. Έχω έρθει σε επαφή με τον Πρωθυπουργό της χώρας, έτσι ώστε να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια που γίνεται με τον Λίβανο. Στο πλαίσιο της συζήτησης των επιπτώσεων της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, πρέπει να αγγίξουμε και το μεταναστευτικό. Θα πρέπει, και είναι κάτι που ως Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη μέλη, που ήδη έχουμε συνεννοηθεί, θα θέσουμε το θέμα της επαναξιολόγησης, να αρχίσει συζήτηση για επαναξιολόγηση συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς περιοχές εντός της Συρίας.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το αν υπάρχει συμφωνία με άλλα κράτη μέλη, προκειμένου το Κυπριακό να αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, διότι όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει διαφωνία σε ποιο βαθμό θα εξαρτάται, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Από τη συζήτηση που έγινε, όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της πρόοδού στο Κυπριακό για να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Έχουμε ενώπιών μας ένα τέταρτο προσχέδιο, το οποίο θα έρθει ενώπιων των αρχηγών των κρατών μελών και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Είτε το επιθυμεί η Τουρκία είτε όχι, οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν και μέσα από το Κυπριακό. Είμαστε εδώ για να δώσουμε, επαναλαμβάνω, ένα θετικό μήνυμα, η πρόοδος του οποίου εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.»
Ερωτηθείς κατά πόσον ξεκινά σήμερα μια συζήτηση για ένα πιο συγκροτημένο πακέτο βοήθειας προς τον Λίβανο, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε: «Για το πρώτο πακέτο έχω ήδη συζητήσει με την Πρόεδρο της Επιτροπής όταν πήγαμε στην Αθήνα. Όπως γνωρίζετε μετά πήγα στον Λίβανο, έχω ενημερώσει την κυβέρνηση του Λιβάνου και χαίρομαι που έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως σας έχω πει στις 2 Μαΐου θα βρεθώ στον Λίβανο, μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής. Θα σας πω την ίδια στιγμή ότι την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος θα φιλοξενήσει στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της χώρας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σε μια προσπάθεια που γίνεται, συνειδητά πλέον, συγκεκριμένα από πλευράς ΕΕ, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που ο Λίβανος αντιμετωπίζει και κατ’ επέκταση, τα όποια προβλήματα, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό που έχει αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά είναι σε άμεση συνάρτηση, επαναλαμβάνω, με την ανάγκη να ξεκινήσουμε συζητήσεις για καθορισμό κάποιων περιοχών στη Συρία, στη βάση πραγματικών δεδομένων, ως ασφαλών περιοχών.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσον είναι εφικτή μια κοινή γραμμή για την αυτοσυγκράτηση που πρέπει να ζητηθεί από το Ισραήλ και το Ιράν, ο Πρόεδρος απάντησε: «Θεωρώ ότι ναι, είναι θέμα στο οποίο δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι ένα θέμα που σε όποια πλευρά και αν βρίσκονται τα κράτη, και μιλώ στο Μεσανατολικό περισσότερο, γιατί θεωρώ πως στο θέμα του Ιράν ενιαία η γραμμή τους, θα πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή, αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα, να δούμε πώς επαναρχίζει η διαπραγματευτική διαδικασία. Από εκεί και πέρα, είναι οι ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν εκεί και ευελπιστώ σύντομα, με την ολοκλήρωση των εργασιών από πλευράς της Αμερικανικής κυβέρνησης στη Γάζα, να επαναρχίσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσα από την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ πολύ.»