«Στις αρχές του χρόνου θα ανακοινώσω την ομάδα Κυπριακού, και θα συγκαλέσω Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσω αμέσως μετά και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψης στο στρατόπεδο «Μιχάλης Καϊλής», με την ευκαιρία των εορτών, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την αξίωση του για δύο κράτη, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προσωπικά δεν ανέμενα κάτι διαφορετικό από τον κ. Τατάρ με τις δηλώσεις που συνεχίζει να κάνει.
Εκείνο που έχω να πω και στον κ. Τατάρ και στον κ. Ερντογάν με απόλυτο σεβασμό προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εκεί θα κριθούν οι αποφάσεις, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από το συμφωνημένο πλαίσιο και σίγουρα από δικής μας πλευράς δεν πρόκειται να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο. Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ, είμαστε σε επαφή με τη Γραμματεία των ΗΕ, θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως, είναι καθοριστικής σημασίας, Θεωρώ ότι αντιλαμβάνονται τα ΗΕ από τις συζητήσεις που είχαμε, την ανάγκη όπως η προσωπική απεσταλμένη έρθει και παραμείνει στην Κύπρο για όσο διάστημα χρειαστεί έτσι ώστε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.
Από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι στις αρχές του χρόνου θα ανακοινώσω και την ομάδα Κυπριακού, αρχές του χρόνου θα καλέσω και το Εθνικό Συμβούλιο να ενημερώσω αμέσως μετά και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από πλευράς του ΓΓ και είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε στο μυαλό μας πώς θα κινηθούμε γιατί είμαι σίγουρος ότι η άλλη πλευρά ενδεχομένως να κινηθεί σε κατευθύνσεις, έτσι ώστε να οδηγήσει την όλη κατάσταση σε αδιέξοδο για να προωθήσει άλλες επιλογές».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για τους όρους εντολής της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε μιλήσει με τη Γραμματεία των ΕΗ, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε όρος. Οι όροι καθορίζονται από τα ίδια τα ψηφίσματα των ΗΕ και ο ΓΓ ο ίδιος είναι δεσμευμένος από αυτά και αυτό μας το ανέφεραν τα ΗΕ κατ΄επανάληψη».
Ερωτηθείς είπε ότι ούτε χρονικό περιθώριο υπάρχει.
«Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει πολιτική βούληση και αν υπάρχει μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε.
Σε ερώτηση για το πλοίο που θα μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε την τελική έγκριση από πλευράς Ισραήλ. Είμαστε έτοιμοι. Θέλω να χαιρετίσω την προσέγγιση, τη συνεργασία με τη Βρετανία, είμαστε σε επαφή, όπως και με την ΕΕ, και αναμένουμε από πλευράς Ισραηλινών».
Κληθείς να πει αν η ΕΕ ή κάποια κράτη μέλη της είναι έτοιμα να συνδράμουν με μέσα που θα μεταφέρουν αυτή τη βοήθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «φυσικά. Όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή το βρετανικό πλοίο, υπάρχει και από μέλη της ΕΕ η ετοιμότητα να συνδράμουν».
Ερωτηθείς για την επίθεση κατά στελέχους της Νομικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος είπε «είναι καταδικαστέα η οποιαδήποτε επίθεση, να αναμένουμε να δούμε τους λόγους, έχω ήδη μιλήσει με την Υπουργό χθες βράδυ, έτσι ώστε να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι έρευνες. Καμιά επίθεση προς τη δικαιοσύνη ή οποιονδήποτε πολίτη αυτού του τόπου μπορεί να γίνει ανεκτή ή να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία, πολύ περισσότερο στα θέματα δικαιοσύνης».
Ερωτηθείς για το θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο το οποίο βλέπουμε με τη Νομική Υπηρεσία, από το Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται και με τον νέο χρόνο θα προωθηθεί. Ναι είναι κάτι που μας προβληματίζει».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το Ισραήλ φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμο να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν μπορούμε να πετύχουμε την κατάπαυση του πυρός είναι ευχής έργο, δεν το συζητώ, όλοι θέλουμε αυτό, αλλά η μη κατάπαυση του πυρός δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που υποφέρουν, πρέπει να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια. Και, επαναλαμβάνω, ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση το συντομότερο δυνατόν».
Κληθείς να πει αν αποφασίστηκε πού θα καταπλεύσει το πλοίο, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι από τα θέματα που συζητούμε με την Ισραηλινή Κυβέρνηση, μαζί με τους Βρετανούς και με τους Αμερικανούς και την ΕΕ, και όταν υπάρχει κατάληξη θα την ανακοινώσουμε».
Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την περιοχή».
Κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε χθες στη σύσκεψη στην παρουσία του Αρχηγού της ΕΦ. Αξιολογήσαμε τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει και η παρακολούθηση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται, είναι καθημερινή και αναλόγως προσαρμόζονται και οι δικές μας κινήσεις».
Τέλος, κληθείς να δώσει το μήνυμα του προς τον κόσμο αναφορικά με το θέμα της νεκρής ζώνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η προτεραιότητα όλων των αποφάσεων που λαμβάνουμε, πήγα και ο ίδιος στον Άγιο Δομέτιο, είναι η ασφάλεια του κόσμου και πράττουμε όλα όσα χρειάζονται για να μην υπάρχει το οποιοδήποτε αίσθημα ανασφάλειας από πλευράς των κατοίκων που ζουν σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη».
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν επισκεφθείτε τις περιοχές και μιλήσετε με τους κατοίκους θα σας απαντήσουν. Ο ίδιος ήμουν στον Άγιο Δομέτιο, και είμαι σίγουρος ότι αν επισκεφθείτε τις περιοχές, από τους ίδιους τους κατοίκους θα ακούσετε».
Μετά τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Φυλάκιο/Παρατηρητήριο Μπαρσάκ, στο Πέρα Χωριό Νήσου, όπου και ευχήθηκε στους οπλίτες χρόνια πολλά με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους.