Μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι οι συνομιλίες δεν θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση χωρίς να ολοκληρωθεί η κατάθεση του συνόλου των προτάσεων επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια μνημείου αγνοουμένων, πεσόντων και δολοφονηθέντων κατοίκων του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «επιμονή μας είναι πως, χωρίς να ολοκληρωθεί η κατάθεση του συνόλου των προτάσεων, δεν πρόκειται να ακολουθήσει η οποιαδήποτε νέα φάση και δεν πρόκειται να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε εκείνα που μόνο διεκδικούν και θέλουν να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη γιατί μέχρι στιγμής αυτό που η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει είναι να περιορίσει τις προτάσεις της εκεί όπου τις περιόριζε για σειρά χρόνων. «Η θέση μας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Θα πρέπει να τιμήσουμε και να σεβαστούμε αυτά που αποτελούν την υψίστη σύγκλιση, και υψίστη σύγκλιση ήταν το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου που διαλαμβάνει την υποχρέωση όλων να ανταποκριθούν σε εκείνα που συμφωνούν και είναι πολλά εκείνα που έχουν συμφωνηθεί και αφορούν ακριβώς τις βασικές πτυχές λύσης του Κυπριακού, τουλάχιστον όσον αφορά τη δομή του κράτους».
«Δεν μπορεί να μην συζητηθεί το εδαφικό, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας, τα θέματα ιθαγένειας, τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε και πρόσθεσε: «Αν πραγματικά επιθυμούν, όπως εμείς επιθυμούμε και διεκδικούμε τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο, δεν έχουν παρά έντιμα να έρθουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και ο διάλογος που θα ακολουθήσει να μας δώσει την ευκαιρία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην επιθυμητή λύση που θα δημιουργεί προοπτικές ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας»
Λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε ξεκάθαρο ότι «σε αυτό το διάλογο που έχουμε εμπλακεί θέλουμε να υπάρχει αλληλοσεβασμός, και ο αλληλοσεβασμός ξεκινά από την ώρα που σέβεσαι τα συμφωνημένα».
«Και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014», συνέχισε, «διαλαμβάνει ξεκάθαρα πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως η όποια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια”.
“Την ίδια ώρα προβλέπει και διαλαμβάνει πως απόλυτος θα πρέπει να είναι ο σεβασμός προς τον κάθε Κύπριο πολίτη, ενώ και βεβαίως προβλέπει πως θα πρέπει να κατατεθεί το σύνολο των προτάσεων της κάθε πλευράς που αφορά την κάθε πτυχή λύσης του Κυπριακού και η διαπραγμάτευση να γίνεται αλληλένδετα», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κινείται «προς κάθε κατεύθυνση, κινούμαστε προς εκείνες τις δυνάμεις, είτε πέραν του Ατλαντικού είτε και με τις παραδοσιακά φιλικές μας χώρες, έτσι ώστε να επιτύχουμε μια κινητικότητα, ένα ξαναζέσταμα του ενδιαφέροντος για το κυπριακό πρόβλημα», προσθέτοντας πως «η ανεύρεση των υδρογονανθράκων και ο νέος γεωστρατηγικός ρόλος που διαδραματίζει πια η χώρα μας, ο οποίος αναγνωρίζεται από όλους, θα αποτελέσει και το κίνητρο, έτσι ώστε να δούμε κινήσεις που στην πράξη να υποβοηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως ο ίδιος δεν παραλείπει να αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και υπενθύμισε πως οι Τεχνικές Επιτροπές που προετοιμάζουν τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελούνται από άτομα, πολίτες, δικηγόρους, εμπειρογνώμονες που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Υπενθύμισε ακόμη πως η ομάδα του διαπραγματευτή αποτελείται από έγκριτους νομικούς που προέρχονται από όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Το Εθνικό Συμβούλιο συχνότατα ενημερώνεται είτε ως Σώμα είτε υπό τη μορφή των αρχηγών κομμάτων.
«Δεν πάσχω από αλαζονεία για να έχω την εντύπωση ότι οι ώμοι του ενός, δηλαδή οι δικοί μου, είναι δυνατόν να άρουν το βάρος μιας λύσης», είπε, για να σημειώσει πως ο ίδιος «όχι μια, αλλά πολλές φορές, και σήμερα δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις».