Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη σήμερα το πρωί στη δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και στη συνέχεια δέχθηκε τον χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης, μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας.
Σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «χρόνια πολλά στους Έλληνες, χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες, στον απανταχού Ελληνισμό.
Τιμούμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου 1940, τιμούμε τον αγώνα του Ελληνισμού ενάντια στον ναζισμό, ενάντια στον φασισμό. Ένας αγώνας που ήταν καθοριστικής σημασίας για την κατάληξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την αντιμετώπιση του ναζισμού, του φασισμού και για την επικράτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ενός αγώνα που οι αρχές και οι αξίες του είναι οι ίδιες στη βάση των οποίων και εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την επανένωση του τόπου μας.
Και χαίρομαι για το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ, μετά και από δικές μας επίμονες προσπάθειες, έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης τω συνομιλιών. Αναμένω πολύ σύντομα να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΓΓ των ΗΕ και να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια που από δικής μας πλευράς, μπορώ με σαφήνεια να αναφέρω, μοναδικό στόχο έχει την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, των αρχών και αξιών που έγινε και ο αγώνας των Ελλήνων το 1940.
Από κει και πέρα υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή μας, υπάρχει ένας πόλεμος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, είναι το κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, καταβάλλει μια προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας – δεν θέλω να υπερβάλλω – μια προσπάθεια που χαίρομαι που αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ειδικότερα προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Και είχα την Πέμπτη την ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να παρουσιάσω πολύ συγκεκριμένα την πρόταση μας, την οποία – μπορώ να σας αποκαλύψω σήμερα – συζήτησα και το περασμένο Σάββατο που βρισκόμουν στην Αίγυπτο, με τον Προέδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι και ακολούθως όταν μετέβηκα στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, μια πρόταση για την οποία αρχίζουμε να εργαζόμαστε προς υλοποίηση της, η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να διασφαλιστεί. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί. Είχα και από τις Βρυξέλλες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Ιορδανία και για αυτό το θέμα, και ελπίζω πολύ σύντομα να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια.
Από και και πέρα θέλω να καταδικάσω την όποια ενέργεια που αποσκοπεί στον θάνατο άμαχου πληθυσμού. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία. Όπως δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία και για την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται. Και εμείς ως το κράτος της περιοχής που είμαστε και στην ΕΕ, με εξαίρετες σχέσεις με όλους, θα πράξουμε – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, ισχυρούς εταίρους, που αναγνωρίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας – ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για εκκένωση πληθυσμών από την περιοχή.
Ήδη, έχει εφαρμοστεί το σχέδιο της Δημοκρατίας, αλλά και πολύ περισσότερο, γιατί μόνο αυτό θα τερματίσει την κρίση.
Το τι αποδεικνύεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ότι δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις, είναι η έναρξη της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του Παλαιστινιακού».
Ερωτηθείς αν η ΕΕ θα παράσχει βοήθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χθες έχετε ακούσει και δημόσια τον Γάλλο Πρόεδρο, υπήρξαν σχόλια και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες μετά και την ενημέρωση που έκανα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να υλοποιηθεί αυτή η συγκεκριμένη πρόταση, και τώρα επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες. Είναι ενήμερη και η Επιτροπή και το Συμβούλιο, και ο στόχος μας είναι ακριβώς η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, ξεκινώντας από την Κύπρο, το πιο κοντινό σημείο της ΕΕ στην περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί αυτή η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για στρατεύματα, μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στην Κύπρο και από την Κύπρο θα διασφαλίζουμε ότι πηγαίνει στη Γάζα. Και τα όποια στρατεύματα υπάρχουν στην Κύπρο που ήρθαν τις τελευταίες μέρες είναι σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη εκκένωσης πληθυσμών από την περιοχή και ειδικότερα διπλωματικού προσωπικού, από κάποιες Διπλωματικές Αποστολές».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ σε σχέση με ψήφισμα του ΟΗΕ στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία τήρησε αποχή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δυστυχώς, διάβασα και σήμερα το πρωί μια κριτική από το ΑΚΕΛ και είναι λυπηρό γιατί αξιοποιούν ένα πόλεμο έξω από την Κύπρο για να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα σημειώνει τον σημαντικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά είναι καλό πριν βγουν οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις – που είναι απόλυτο δικαίωμα του οποιουδήποτε κόμματος, του κάθε πολίτη να μας κρίνει καθημερινά – να ζητούνται πληροφορίες.
Η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, 15 σε αριθμό, κράτησαν τη συγκεκριμένη στάση γιατί δεν ήταν δυνατόν να έχουμε μια κοινή θέση οι 27. Και ο λόγος, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, ήταν γιατί οι προσπάθειες που έγιναν για να καταδικαστεί η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς, αλλά και για να ενισχυθεί το λεκτικό για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, δεν κατέστη εφικτό. Άρα, η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει ένα ρόλο στη περιοχή. Ένας ρόλο που αναγνωρίζεται από τρίτους. Είναι λυπηρό να γίνεται κριτική στο εσωτερικό, μάλιστα κριτική χωρίς να ζητείται προηγουμένως ενημέρωση».
Ερωτηθείς για το θέμα του χαλουμιού και κατά πόσο υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε Υπουργούς για το θέμα, ο Πρόεδρος είπε ότι «όχι, διαφωνίες ανάμεσα σε Υπουργούς δεν υπάρχει καμία απολύτως. Υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε ενδιαφερόμενα μέρη. Τη Δευτέρα θα γίνει μια σύσκεψη από τον Υπουργό Γεωργίας, θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση πραγμάτων και από εκεί θα ληφθούν και ανάλογες αποφάσεις».